Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei: Atentie la cifra de afaceri pentru depasirea plafonului pentru aplicarea regimului de scutire de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 14 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: cifra de afaceri, plafon, regimul special de scutire, tva, activele necorporale

Persoanele impozabile din punct de vedere al TVA, stabilite in Romania, pot aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Plafonul in lei astfel determinat este de 220.000 lei. La depasirea acestui plafon intr-un an persoanele impozabile sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic.

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special NU este cifra de afaceri determinata conform reglementarilor contabile aplicabile de persoana impozabila ci se determina conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire este constituita din valoarea totala a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,

- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania,

- operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a urmatoarelor operatiuni scutite fara drept de deducere: servicii de natura financiar-bancara, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, arendare, concesionare, inchiriere si leasingul de bunuri imobile, livrari de constructii/parti de constructii si terenuri.

La determinarea cifrei de afaceri de 220.000 lei se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru aceste operatiuni.

Nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale:
livrarile de active fixe corporale. In acest sens, activele corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative;
 si
livrarile de active necorporale. Activele necorporale sunt cele definite de legislatia contabila si care din punctul de vedere al taxei sunt considerate servicii (drepturi de autor, licente s.a.).

Astfel, aceste livrari de active fixe corporale si necorporale precum si operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal nu se includ in cifra de afaceri doar in situatia in care sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

Cititi continuarea aici.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei: Atentie la cifra de afaceri pentru depasirea plafonului pentru aplicarea regimului de scutire de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016