Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Noutati privind impunerea veniturilor nerezidentilor in anul 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 30 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: venituri, impunerea veniturilor, management, servicii, consultanta, 1 ianuarie 2016

Conform Noului Cod fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2016 se reintroduce impozitarea in Romania doar a veniturilor din servicii de management sau de consultanta din orice domeniu prestate in afara Romaniei. Aceste venituri vor fi impozabile in Romania daca sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania.


Se mentin in categoria veniturilor impozabile in Romania veniturile obtinute de nerezidenti din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

In prezent sunt impozabile in Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori. Nu reprezinta venituri impozabile in Romania veniturile din transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.


Alte modificari:

- Incepand cu 01 ianuarie 2016 pentru veniturile din dividende obtinute de la un rezident cota de impunere va fi de 5%.

- Reintroducerea scutirii pentru dobanda la instrumente/titluri de creanta emise de societatile romane, constituite potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca instrumentele/titlurile de creanta sunt emise in baza unui prospect aprobat de autoritatea de reglementare competenta si dobanda este platita unei persoane care nu este o persoana afiliata a emitentului instrumentelor/titlurilor de creanta respective.

- Reglementari distincte privind regimul fiscal aplicabil asocierilor/entitatilor transparente fiscal fara personalitate juridica, constituite conform legislatiei din Romania si care desfasoara activitate in Romania precum si asocierilor/entitatilor nerezidente constituite conform legislatiei unui stat strain si care desfasoara activitate/obtine venituri in/din Romania. Prevederile articolelor privind asocierile nu se aplica organismelor de plasament colectiv fara personalitate juridica sau altor organisme asimilate acestora, constituite potrivit legislatiei in materie si fondurilor de pensii, constituite potrivit legislatiei in materie.

- Persoanele fizice sau juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri care obtin venituri din activitati desfasurate in Romania de artisti de spectacol sau sportivi pot opta pentru regularizarea impozitului prin declararea si plata impozitului pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri, respectiv impozitului pe venit pentru venitul impozabil aferent acestor venituri. In cazul veniturilor obtinute de artisti sau sportivi, persoane fizice sau juridice, rezidenti intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri, pentru activitatile desfasurate in aceasta calitate in Romania si in conditiile prevazute in conventie se impun cu o cota de 16%, aplicata asupra veniturilor brute. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. Obligatia calcularii, retinerii, declararii si platii impozitului la bugetul de stat revine platitorului de venit.



Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Noutati privind impunerea veniturilor nerezidentilor in anul 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016