Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare repartizare dividende. Cum procedam la anularea deciziei initiale de repartizare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, anulare repartizare dividende, legea societatilor comerciale, decizia aga

Analizam mai jos cazul unei societati care incheie anul financiar 2012 cu profit repartizat pe dividende prin decizia AGA din mai 2013, anexa la bilantul depus la administratia financiara. Pana in acest moment dividendele nu au fost platite si se doreste anularea deciziei de repartizare initiala, astfel incat profitul sa ramana nerepartizat pana la o decizie ulterioara.


Vom vedea care este procedura in acest caz si ce implicatii fiscale apar, precum si daca impozitul pe veniturile din dividende se anuleaza in cazul in care se revoca decizia initiala.

Principalele acte normative care reglementeaza modul de repartizare al profitului net si implicit distribuirea dividendelor, impozitarea, declararea si plata acestora sunt:

- Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform dispozitiilor art. 194, alin. (1), lit. a), din Legea societatilor comerciale 31/1990, cu modificarile ulterioare, adunarea generala a asociatilor are obligatia principala sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net. Rezulta ca, hotararile adunarii generale sunt suverane (in limitele legii) cu atat mai mult cu cat acestea sunt facute publice (oficiul registrului comertului) si reprezinta dorinta exprimata a asociatilor.

Deci, daca reglementarile legale prevad ca adunarea generala a hotarat si aprobat repartizarea profitului atunci tot ea poate hotari si revenirea asupra deciziei, din motive ce tin de dificultatile financiare, asociatii renuntand la dreptul lor de creanta asupra societatii (drept care a luat nastere o data cu repartizarea profitului in adunarea de aprobare a situatiilor financiare).

Din punct de vedere contabil, o posibila inregistrare in evidenta contabila a revenirii la repartizarea profitului net la dividende, inclusiv a impozitului inregistrat, este:

457                  =                      117

"Dividende de plata"                        "Rezultatul reportat"

Pentru a fi opozabila tertilor, hotararea adunarii generale prin care s-a revenit asupra distributiei initiale a profitului trebuie inregistrata la oficiul registrului comertului sau publicata in MO, partea a IV-a, dupa caz, conform prevederilor art. 5 din Legea privind registrul comertului 26/1990, cu modificarile ulterioare.

Aceasta hotarare de revenire asupra repartizarii profitului net la dividende trebuie inregistrata pana la sfarșitul exercitiului financiar al anului 2013 in care s-au aprobat situatiile financiare anuale (31 decembrie 2012, in acest caz) pentru ca hotararea adunarii generale sa poata produce efecte din punct de vedere al impozitului pe dividende datorat.

Pentru perioadele viitoare este de preferat sa nu dati profitului net o destinatie si sa il lasati nerepartizat pentru situatii de acest gen.


Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare repartizare dividende. Cum procedam la anularea deciziei initiale de repartizare?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016