Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea optiunii de taxare a operatiunilor de arendare. Cum revenim la operatiuni scutite fara drept de deducere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, anularea optiunii de taxare, arendare, facturare

Vom analiza mai jos cazul unei societati care arendeaza un teren agricol si inchiriaza cladiri, optand pentru facturare cu TVA si depunand in acest sens o notificare la Finante.


Vom stabili mai jos in ce masura, in cazul in care societatea doreste sa nu mai aplice TVA, va fi suficient sa fie depusa o notificare in acest sens, fiind astfel posibil sa se revina la operatiuni scutite fara drept de deducere si calculul pro-ratei in acest sens.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA fara drept de deducere arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:

   1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
   2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
   3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
   4. inchirierea seifurilor;

Astfel cum prevede alin. (3) al acestui articol, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme.
 
In conformitate cu prevederile pct. 38 alin. (5) - (7) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, societatea care a optat pentru regimul de taxare poate aplica regimul de scutire de taxa prevazut la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Aceasta va notifica organele fiscale competente cu privire la anularea optiunii, prin formularul prezentat in anexa nr. 2 la aceste norme metodologice. Aplicarea scutirii de taxa este permisa de la data inscrisa in notificare.
 
Redam mai jos formularul prezentat in Anexa Nr. 2 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal:
 
NOTIFICARE privind anularea optiunii de taxare a operatiunilor
prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal


 
1. Denumirea solicitantului .................................................
2. Codul de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal
......................................................................................................................................................
3. Adresa ......................................................................................................................................
4. Data de la care se anuleaza optiunea de taxare .......................................................................
5. Bunurile imobile pentru care se anuleaza optiunea de taxare (adresa completa, daca optiunea s-a referit la bunul imobil integral, sau daca s-a referit la o parte din bunul imobil se va inscrie suprafata din bunul imobil. In cazul operatiunilor de leasing cu bunuri imobile se va mentiona daca optiunea s-a referit la bunul imobil integral, sau daca s-a referit la o parte din bunul imobil, pe langa suprafata trebuie sa se identifice cu exactitate partea din bunul imobil care face obiectul contractului).
                        ...........................................................
                        ...........................................................
                        ...........................................................
Confirm ca datele declarate sunt complete si corecte.
Numele si prenumele ......................., functia ........................
Semnatura si stampila
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea optiunii de taxare a operatiunilor de arendare. Cum revenim la operatiuni scutite fara drept de deducere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016