Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Arenda in natura. Neemitere factura centralizatoare. Cum procedati?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: arenda in natura, factura, tva, factura centralizatoare

In analiza de mai jos, avem o societate care livreaza grau catre arendatori. Firma emite factura cu 9% TVA. Vom vedea daca pretul corect este cel publicat de ANAF sau cel cu care s-a vadut si facturat grau la alte societati in aceasta perioada.

De asemenea, stabilim daca se emite factura pentru fiecare persoana care ridica grau cu datele personale sau daca se pot centraliza avizele si factura lunar.
 
Cantitatea livrata si facturata este dupa ce se calculeaza si contributia la sanatate si impozit cu deducere de 40%.
 
 
Iata raspunsul specialistilor:
 
Arenda in natura cuvenita arendatorilor - persoane fizice se evalueaza in lei pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal, dupa cum se prevede la art. 84 alin. 5 din Codul fiscal.
 
Aceste preturi sunt publicate pe pagina de internet a ANAF, la adresa https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/despre_impozite_si_taxe/preturi_medii_produse_agricole.
 
Deci evaluarea nu se face la pretul de vanzare practicat de societatea arendasa catre diversi clienti persoane juridice, ci la preturilor medii ale produselor agricole stabilite de autoritati si disponibile pe site-ul ANAF.
 
Factura se emite pentru livrarea catre fiecare persoane fizica conform art. 319 alin. 6 lit. a din Codul fiscal. Nu se poate emite factura centralizatoare intrucat potrivit art. 319 alin. 17 din Codul fiscal o astfel de factura poate fi emisa pentru mai multe livrari separate de bunuri, dar catre acelasi client, ceea ce nu este cazul in situatia prezentata, cand fiecare arendator – persoana fizica reprezinta un client distinct.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Arenda in natura. Neemitere factura centralizatoare. Cum procedati?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016