Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociere in participatie. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: asocierea in participatiune, decont, deducere tva, codul fiscal

In analiza de mai jos, o societate platitoare de TVA (A) incheie un contract de asociere cu o alta societate (B) avand ca obiect productia si comercializarea de cereale. Asociatul secund A a cumparat ingrasamintele. Cine are dreptul de deducere a TVA la facturile de ingrasaminte? Facturile de ierbicide au fost primite pe firma asociatului secund.


Din intrebarea formulata, inteleg ca ambii asociati sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal. Exercitarea dreptului de deducere poate fi efectuata numai de catre administratorul asociat, dar numai daca factura este emisa pe numele acestuia, chiar daca bunurile/serviciile respective sunt destinate desfasurarii activitatii economice in cadrul asocierii.

Astfel, se recomanda ca, in baza contractului de asociere incheiat, sa fie desemnata administrator asociat societatea (B) care a efectuat achizitia ingrasamintelor si ierbicidelor destinate obtinerii productiei agricole in asociere. Desemnarea trebuie efectuata anterior achizitiei de bunuri.
        
In acest caz, se respecta prevederile reglementate prin art. 321 alin. (5) din Codul fiscal "(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti. "  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 102 alin. (1)

" In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) - (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal;....."
        
Din punctul de vedere al TVA,  administratorul  asociat are urmatoarele drepturi si obligatii:
- sa organizeze evidenta operatiunilor din sfera de aplicare a TVA pe baza de jurnale pentru TVA (jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari), separat pentru activitatea asocierii si separat pentru activitatea proprie;
- sa exercite dreptul de deducere pentru achizitiile efectuate, atat pentru activitatea  asocierii, cat si pentru activitatea proprie;
- sa colecteze TVA, atat  pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in cadrul asocierii, cat si pentru cele efectuate din activitatea  proprie;
- sa raporteze prin decontul de TVA cod 300 valoarea operatiunilor de achizitii si livrari de bunuri/prestari de servicii, cumuland valoarea operatiunilor realizate atat in cadrul asocierii, cat si in cadrul activitatii proprii;  
- sa plateasca bugetului de stat suma TVA datorata sau sa beneficieze de rambursarea TVA pentru intrega activitatea economica desfasurata din sfera de aplicare a TVA;
- sa raporteze valoarea operatiunilor din sfera de aplicare a TVA prin declaratia informativa cod 394 si 390 (daca este cazul);

Veniturile  si cheltuielile realizate in cadrul asocierii se distribuie fiecarui asociat de catre administratorul asociat prin  decontul asocierii, direct proportional cu cota de participare la asociere, conform contractului de asociere. Acest formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 2634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile, formularul fiind  "DECONT PENTRU OPERATIUNI IN PARTICIPATIE (Cod 14-4-14) "

"Decontul pentru operatiuni in participatie se utilizeaza in toate domeniile de activitate in care se efectueaza operatiuni in participatie.
 Acesta serveste ca document pe baza caruia se deconteaza cheltuielile si veniturile realizate din operatiuni in participatie, precum si sumele virate intre asociati.
   
Se intocmeste de catre entitatea care tine contabilitatea asocierii in participatie, lunar, pe fiecare asociat, cu veniturile si cheltuielile ce revin acestuia, pentru inregistrarea in contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate. Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi aplicabil.
   
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie. "


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociere in participatie. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016