Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociere in participatiune cu o institutie publica. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: asociere in participatiune, tva, legea 351/ 2004, omfp 3055/2009

Analizam cazul unei societati comerciale care distribuie gaze naturale - operator de distribuitor licentiat - si care, in calitate de beneficiar, incheie un contract de asociere cofinantare pentru extinderea conductei de distributie gaze naturale cu o institutie publica (cu primaria unei comune) acesta avand calitatea de finantator. Avand in vedere ca operatorul licentiat operezea sub Legea 351/2004, toate investitiile in activele imobilizate raman proprietatea societatii operatorului licentiat. Vom stabili astfel daca trebuie facturata de catre operator suma finantata de institutia publica si daca aceasta operatiune intra in sfera de aplicare a TVA.

Raspuns:

Desi nu ati precizat, consider ca este vorba despre un contract de asociere in participatie in care firma de distributie a gazelor naturale are calitatea de administrator asociat obligat sa organizeze evidenta contabila a asocierii cu primaria. Este posibil ca acest contract sa se fi incheiat in baza prevederilor art. 65 alin. (2) din Legea 351/ 2004 Legea gazelor ca efect al neincadrarii in cerintele alin. (1) al aceluiasi articol.

Asocierea are la baza participarea fiecarui asociat cu resurse materiale si banesti  in scopul desfasurarii in comun a unei activitati economice. In acest caz, se considera ca primaria participa in cadrul asocierii cu o parte din suma necesara lucrarilor de extindere care vor contribui fie la cresterea cantitatii de gaze distribuite, fie la acordarea accesului la reteaua de distributie.

Astfel, finantarea acordata de catre primarie reprezinta in fapt participarea baneasca in cadrul unei asocieri in participatie pentru aducerea la indeplinire a obiectivului asocierii, fara a reprezenta o subventie primita de la bugetul local.

In alta ordine de idei, avand in vedere ca finantarea nu este legata direct de pretul gazului care urmeaza a fi distribuit prin reteaua extinsa de gaze, incasarea sumei respective nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA astfel incat sa fie obligatorie emiterea facturii. Pentru a fi impozabila, orice operatiune trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele 4 conditii reglementate prin art. 126 alin. (1) din Codul fiscal :
1.    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2.    locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
3.    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4.    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

De asemenea, trebuie luate in considerare si prevederile punctului 2 alineatul (1) din norme metodologice de aplicarea ale articolului 126 alin. (1) din Codul fiscal , prin care se reglementeaza faptul ca operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din cele patru conditii nu este indeplinita. In acest context, finantarea nu reprezinta nici livrare de bun sau prestare de serviciu, dar nici nu se refera la pretul gazelor distribuite prin retelele respective.
 
In baza veniturilor obtinute din distribuirea de gaze prin conductele extinse, construite in asociere cu primaria si a cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestor venituri, inregistrate in evidenta contabila, administratorul asociat este obligat sa repartizeze asociatului sau (primaria) cota parte a acestora pe baza decontului asocierii, in functie de cota de particare la asociere.  

Practic, in fiecare luna calendaristica in care are loc derularea contractului de asociere, administratorul asociat trebuie sa transfere asociatului sau doar veniturile si cheltuielile efectuate in cadrul asocierii,  direct proportional cu cota de participare la asociere.

In concluzie, nu se factureaza suma incasata de la primarie. De altfel, in cadrul unei asocieri in participatie nu se emit facturi intre asociati pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate in cadrul asocierii.

Intre asociati se deconteaza doar veniturile realizate si cheltuielile efectuate prin repartizarea acestora pe baza formularului "Decont pentru operatiuni in participatie" cod 14-4-14 reglementat ca formular financiar contabil prin O.M.F.P. nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile. Suma primita de la primarie in calitate de coparticipant la asociere se inregistreaza prin formula contabila 5121 = 4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv" .

Monografia contul 458 "Decontari din operatii in participatie" este reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociere in participatiune cu o institutie publica. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016