Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociere in participatiune. Obligatii de plata si declarative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: asociere in participatiune, omfp 3015/2008, impozit pe profit, obligatii declarative

Analizam mai jos cazul unei asocieri in participatiune in care liderul este un SA (platitor de TVA), iar celalalt participant este reprezentat de un Consiliu Judetean. Vom vedea astfel care sunt obligatiile (declarative si de plata) pentru SA.


Solutia consultantului:

Asocierea are la baza participarea fiecarui asociat cu resurse materiale si banesti in scopul desfasurarii in comun a unei activitati economice.

Practic, in fiecare luna calendaristica in care are loc derularea contractului de asociere, administratorul asociat trebuie sa transfere asociatului sau doar veniturile si cheltuielile efectuate in cadrul asocierii, direct proportional cu cota de participare la asociere.

Intre asociati se deconteaza doar veniturile realizate si cheltuielile efectuate prin repartizarea acestora pe baza formularului "Decont pentru operatiuni in participatie" cod 14-4-14 reglementat ca formular financiar contabil prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. Suma primita de la primarie in calitate de coparticipant la asociere se inregistreaza prin formula contabila 5121 = 4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv"

Potrivit art 156 alin (5) din Codul fiscal , in cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti.La pct 79 indice 1 alin (1)- alin (8) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , este redat tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate in vederea indeplinirii obiectului asocierii. Din prevederilor mentionate la acest punct rezulta ca drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata prevazute de titlul VI al Codului fiscal revin asociatului desemnat in acest scop potrivit contractului incheiat intre parti, care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, denumit in continuare asociatul administrator. Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitii conform prevederilor art. 145-147 indice 1 din Codul fiscal , obligatia de a emite facturi catre beneficiar si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform art 148, 149 sau 161 din Codul fiscal.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, asocierea dintre doua persoane juridice romane este tratata de art. art. 7 alin. (1) punctul 5, art. 28 alin. (3), art. 34 si 35 din Codul fiscal .

Fata de cadrul legal prezentat rezulta urmatoarele:
- asocierea dintre doua persoane juridice romane nu are personalitate juridica si nu se inregistreaza la organul fiscal,
- prin contractul de asociere se stabileste care dintre societati conduce evidenta contabila,
- prin decont societatea care organizeaza evidenta transmite celeilalte veniturile si cheltuielile inregistrate in asociere,
- societatea care conduce evidenta asocierii isi inregistreaza distinct veniturile si cheltuielile din asociere fata de cele din activitatea proprie, pe care le insumeaza apoi cu celelalte,
- impozitul pe profit se calculeaza de cele doua societati distinct, pe baza veniturilor si cheltuielilor din activitatea proprie la care se adauga veniturile si cheltuielile transmise prin decontul asocierii.
- la finele exercitiului, repartizarea profitului se face la nivelul fiecarei societati participante la asociere.

In concluzie baza legala pentru asocierile fara personalitate juridica, incheiate intre persoane juridice romane, este urmatoarea:
A) Din punct de vedere contabil:
- art. 203 si subsectiunea 8.10.3 (art. 265), precum si functiunea cotului 458 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ;
- Decontul pentru operatiuni in participatie (cod 14-4-14) - prevazut in OMFP 3015/2008 privind documentele financiar - contabile.
B) Din punct de vedere fiscal :
1.    impozit pe profit:
-definitia prevazuta la art. 7 alin. (1) punctul 5, art. 28 alin. (3), art. 34 si 35 - din codul fiscal ;
 -art. 16 din codul fiscal si punctul 9 litera c) din normele aferente acestui articol;

2. TVA
  - art. 127 alin. (9) si (10) din codul fiscal si punctul 5 din norme;
- art. 156 alin. (5) cod fiscal si punctul 79^1 din norme.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociere in participatiune. Obligatii de plata si declarative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016