Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aspecte privind livrarea intracomunitara de vinuri. Cum procedam pentru produsele accizabile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: livrarea intracomunitara, produse accizabile, accize, livrare, intracomunitar, tva, cod fiscal

In situatia urmatoare, o firma importa vinuri pe care le vinde apoi in alte doua tari membre. Stabilim cum ar trebui intocmite facturile in ce priveste TVA-ul si cum se va proceda cu accizele in acest caz. De asemenea, vom vedea si ce inregistrari contabile se opereaza. O prima observatie porneste de la faptul ca vinurile sunt produse accizabile conform art. 206^2 coroborat cu 206^11 din Codul fiscal. Chiar daca pentru vinurile linistite acciza este 0, exista obligatia respectarii autorizatiilor si procedurilor specifice privind circulatia acestor produse accizabile.


Prin urmare, societatea dumneavoastra trebuie sa detina atestat de operator cu produse accizabile conform art. 206^69 alin. (2) din Codul fiscal. Avand in vedere ca pe teritoriul Romaniei nu se datoreaza accize pentru vinurile linistite, nici la livrarea intracomunitara nu se va datora aceasta acciza.
 
In acest sens dezvoltam analiza obligatiei de plata a TVA in functie de categoria de clienti ce achizitioneaza vinurile din celelalte state membre:

A. In cazul in care clientii din celelalte state membre va comunica un cod valabil de TVA, livrarea intracomunitara a vinurilor se va factura in regim de scutire de TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
 
B. In cazul in care clientii sunt persoane juridice ce nu comunica un cod valabil de TVA, livrarea este scutita de TVA conform art. 143 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

Observam ca este o exceptie de la regula generala a livrarii intracomunitare aplicabila pentru produse accizabile.
 
In cazul in care livrarea se efectueaza catre o persoana neimpozabila din celalalt stat membru, si in acest caz se va beneficia de scutire de TVA, conform art. 132 alin. (6) din Codul fiscal.
 
In acest caz, scutirea de TVA se va aplica sub rezerva respectarii procedurilor privind circulatia produselor accizabile. In principiu, conform directivelor privind acciza, societatea din Romania are obligatia sa se inregistreze in scopuri de acciza in celalalt stat membru. Astfel, transportul produselor accizabile din Romania in celalalt stat membru va fi un transfer scutit de TVA si de acciza in Romania iar facturarea catre clienti persoane neimpozabile din celalalt stat membru se va face conform reglementarilor interne din statul unde s-au livrat aceste bunuri.
 
Pentru exemplificare va recomandam sa analizati prevederile de la art. 206^47 din Codul fiscal, respectiv de la pct. 103 din HG 44/2004, transpuse in legislatia nationala de catre autoritatile romane, iar in celalalt stat membru aceeasi situatie se va analiza in oglinda.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aspecte privind livrarea intracomunitara de vinuri. Cum procedam pentru produsele accizabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016