Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Autofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: autofinantarea, imm-uri, microintreprinderilor, creditare, investitii, finantare

Accelerarea procesului de creditare a economiei reale este o conditie indispensabila pentru relansarea procesului investitional si asigurarea reintrarii economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere. De asemenea, necesitatea impulsionarii creditarii se prijina si pe faptul ca una dintre principalele dificultati ale IMM-urilor este accesul dificil la finantare. Astfel, in anul 2013, 91,52% din IMM-uri s-au autofinantat, 22,43% au obtinut credite bancare, iar 2,36% din intreprinderi au apelat la leasing.


Avand in vedere faptul ca 41,52% din IMM-urile din Romania isi propun extinderea afacerii in urmatorii 2 ani iar 54,11% urmaresc mentinerea afacerii la dimensiunile actuale, precum si faptul ca exista un potential ridicat al initiativei intreprenoriale - in acest sens, un studiu recent evidentiaza ca in perioada 2007 - 2012 rata activitatii intreprenoriale in stadiu incipient a crescut de cca. 2,5 ori, diminuarea creditarii agentilor economici de catre banci isi are cauzele principale pe latura ofertei de finantare.

Cresterea accelerata a datoriei publice a generat o concurenta asimetrica intre stat si economia reala - efectul de evictiune, intensitatea deosebita a acestui factor fiind sustinuta si de faptul ca majorarea dimensiunii creditului guvernamental s-a facut aproape in totalitate pe baza diminuarii expunerii pe componenta extra-guvernamentala (agenti economici si populatie).

In acest context, cresterea de 1,42 ori (+ 27,10 p.p.) a pondereii IMM-urilor care se autofinanteaza evidentiaza faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au ajuns intr-o zona care le pune in pericol potentialul concurential, sustenabilitatea afacerii si capacitatea de supravietuire (in special in cazul microintreprinderilor). Efectele crizei economico-financiare si tergiversarea adoptarii rapide a unor masuri puternice de sprijinire a sectorului de IMM-uri si de relansare a investitiilor au condus la erodarea capacitatii intreprinzatorilor de a-si finanta afacerile (in special nevoile curente) din resurse proprii.

Cu toate ca dobanzile la creditele noi sunt la nivele minimale, lipsa apetentei institutiilor bancare de a se adapta noului context post-criza si de finanta economia reala se inscrie in logica comportamentelor prociclice si este de natura sa amplifice o serie de probleme structurale ale economiei Romaniei precum: numarul redus al salariatilor din sectorul privat, deficitul de cerere interna, competitivitatea redusa a intreprinderilor autohtone, deficitul de abilitati, aptitudini si cunostinte in domeniile intreprenorial si managerial, capitalizarea redusa a intreprinderilor autohtone, decalaje economico-sociale majore intre regiuni etc. Astfel, este nevoie de adoptarea rapida si coerenta a unui set de masuri pe termen scurt, mediu si lung care sa sprijine demersul de accelerare al procesului de creditare a economiei reale in vederea relansarii investitiilor si asigurarii reintrarii economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere.

In comunicatul de mai jos veti gasi si propunerile CNIPMMR privind facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor.

Sursa: CNIPMMR

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Autofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016