Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Biris si-ar fi dorit amenzi pentru firmele care nu majoreaza salariile brute

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 08 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: biris, contributii angajat, salariile de baza brute, amenzi firme, majorari

Asa cum se arata in proiectul de modificare a Codului fiscal, in cazul in care firmele nu vor sa majoreze salariile brute, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a propus amendarea acestor societati. De asemenea, Gabriel Biris considera ca angajatul trebuie sa plateasca CAS si CASS aproape dublat, amintind ca sarcina de a plati contributii trebuie sa revina salariatilor si nu angajatorului.

Proiectul care a starnit controverse si reactii imediate a fost asumat de Biris care a facut declaratiile intr-un interviu acordat in Polonia, in marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Carbunaru de la Calea Europeana, acesta din urma publicand discutia cu secretarul de stat pe contul sau de Facebook, potrivit News.ro:

"E oarecum un incident regretabil ca un proiect care inca era in discutii a iesit asa, pe surse, si oameni care nu prea au inteles ce e in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a declarat Biris.


Va reamintim ca proiectul care nu e asumat si de Anca Dragu, ministrul de finante, propune ca firmele sa fie amendate daca nu majoreaza salariile brute astfel incat sa se neutralizeze majorarea CAS si CASS  pentru angajati de la 10,5% la 21,7%, respectiv de la 5,5% la 8,9%.

Potrivit documentului care include aceste modificari, citate de Profit.ro, se propune amendarea angajatorilor care nu majoreaza salariile brute:

"In scopul neutralizarii efectelor majorarii cotelor de contributie de asigurari sociale individuala si contributie de asigurari sociale de sanatate individuala, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce urmatoarea masura tranzitorie:

1) In scopul asigurarii aceluiasi venit net pentru angajat, dar si a pastrarii nivelului costului total cu salariile pentru angajator, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, salariul de baza brut lunar aferente contractelor individuale de munca, raporturilor de serviciu, actelor de detasare sau a statutelor speciale prevazute de lege, aflate in derulare se modifica dupa cum urmeaza:

(a) pentru salariile de baza brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 21%. Procentul de 21% reprezinta suma contributiilor angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;

(b) pentru salariile de baza brute lunare mai mari decat 5 castiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egala cu suma dintre contributiile angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luand in calcul ca salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.

(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctioneaza cu amenda egala cu dublul diferentelor constatate in minus de catre organul fiscal."

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Biris si-ar fi dorit amenzi pentru firmele care nu majoreaza salariile brute":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016