Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Buletin informativ CECCAR: Noutati legislative din perioada 23 - 27.11.2015

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 08 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: facilitati fiscale, penalitati de intarziere, oug 44/2015, obligatii de plata, formular 602

Noutatile legislative din domeniul fiscal si contabil sunt nenumarate si in apropierea incheierii acestui an. Avem astfel, printre actele normative de mai jos, noutati importante precum Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3831/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central sau OpANAF nr. 2963/2015.


    Legea nr. 290/2015 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Jersey privind schimbul de informatii in domeniul fiscal, semnat la Londra la 1 decembrie 2014 (M. Of. nr. 882 din 25 noiembrie 2015)

√ autoritatile competente ale partilor isi vor acorda asistenta prin schimb de informatii care se considera ca sunt relevante pentru administrarea si aplicarea legislatiei interne a partilor referitoare la impozitele de orice fel si natura acoperite de prezentul acord si percepute in numele partilor.

    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor OUG 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central (M. Of. nr. 874 din 23 noiembrie 2015)

√  organul fiscal competent acorda urmatoarele facilitati fiscale:

    a) amanarea la plata a obligatiilor de plata accesorii, pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau, in cazul in care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, pana la data de 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifica organul fiscal competent;
    b) anularea obligatiilor de plata accesorii.

√ categoriile de obligatii de plata accesorii care, potrivit legii, pot face obiectul facilitatilor fiscale sunt urmatoarele:

    a) penalitatile de intarziere;
    b) o cota de 54,2% din dobanzi;
    c) o cota de 77,1% din majorarile de intarziere datorate de contribuabili pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 46/2011.

√ obligatiile de plata accesorii sunt aferente:

    a) obligatiilor de plata principale restante la 30 septembrie 2015 inclusiv;
    b) obligatiilor de plata principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile fiscale principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv;
    c) obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015 inclusiv si stinse pana la aceasta data;
    d) obligatiilor de plata principale cuprinse in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.


√ pentru contribuabilii care au infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, facilitatile prevazute de ordonanta de urgenta se acorda atat pentru obligatiile de plata datorate de acestia, cat si pentru cele ale sediilor sale secundare si se analizeaza raportat la totalul obligatiilor contribuabilului si a sediilor sale secundare;

√ contribuabilii fara domiciliu fiscal in Romania care au obligatii de plata neachitate la termen pot beneficia de facilitatile fiscale prevazute de ordonanta de urgenta;

√ prin obligatii de plata administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se intelege inclusiv:

- drepturile vamale transmise organului fiscal competent de autoritatea vamala, in vederea recuperarii;

- creantele bugetare transmise acesteia, spre recuperare, potrivit legii, de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N.

√ contribuabilii isi exprima intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii prin depunerea la registratura organului fiscal competent sau prin comunicarea prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, o notificare.

Notificarea va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:

    a) datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii;
    b) obiectul notificarii, respectiv intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii;
    c) data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului.

     Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2963/2015 pentru aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 837/2015, precum si a modelului si continutului formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor" (M. Of. nr. 879 din 24 noiembrie 2015)



√ declaratia se depune la organul fiscal competent de catre persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si se incadreaza in una din urmatoarele situatii:

- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii. Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;

- sunt persoane fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

 
    Decizia inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 17/2015 (M. Of. nr. 875 din 23 noiembrie 2015)

√ in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 19 din Codul de procedura penala stabileste:

- in cauzele penale avand ca obiect infractiunile de evaziune fiscala prevazute in Legea nr. 241/2005, instanta, solutionand actiunea civila, dispune obligarea inculpatului condamnat pentru savarsirea acestor infractiuni la plata sumelor reprezentand obligatia fiscala principala datorata si la plata sumelor reprezentand obligatiile fiscale accesorii datorate, in conditiile Codului de procedura fiscala.

Sursa: CECCAR Bihor
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Buletin informativ CECCAR: Noutati legislative din perioada 23 - 27.11.2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016