Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Buletin informativ: Noi acte normative cu incidenta fiscala din luna mai 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 16 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: executare silita, achizitii intracomunitare, mijloace de transport, accize armonizate

Un nou buletin informativ transmis recent aduce in prim-plan unele dintre cele mai importante acte normative cu incidenta fiscala, publicate in luna mai 2016 in Monitorul Oficial.


    Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor (M. Of. nr. 342 din 5 mai 2016)

- avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie lunar la constituirea fondurilor sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, din momentul primirii acestuia in profesie;

- baza de calcul al contributiilor individuale obligatorii la fondurile sistemului o constituie venitul brut lunar realizat din profesie;

- avocatii care continua activitatea in profesia de avocat, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul C.A.A., contribuie in mod obligatoriu la fondurile sistemului de asigurari.

    Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului afacerilor interne nr. 148/61/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 1.501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor (M. Of. nr. 343 din 5 mai 2016)

√ daca persoana care a realizat o achizitie intracomunitara a unui mijloc de transport si solicita inmatricularea acestuia nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta trebuie sa depuna, dupa caz:

    a) formularul «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport», prevazut de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularelor «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport» si «Certificat», precum si a procedurii de eliberare a acestora; sau
    b) formularul «Certificat», prevazut de ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularelor «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport» si «Certificat», precum si a procedurii de eliberare a acestora.

    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 570/2016 pentru aprobarea Procedurii privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala de catre secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si de catre structurile care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (M. Of. nr. 350 din 6 mai 2016)

√ procedura stabileste etapele si regulile pentru solicitarea si primirea de catre directia de specialitate care asigura secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul MFP si de structurile de specialitate care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale A.N.A.F. a certificatului de atestare fiscala in format electronic, emis de organele fiscale competente din cadrul A.N.A.F.

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1437/2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silita, precum si a structurilor abilitate cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita (M. Of. nr. 336 din 3 mai 2016)

√ prin cazuri speciale de executare silita se intelege punerea in aplicare a dispozitiilor legale in materie de executare, generata de:

- hotararile judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, prin care s-a dispus recuperarea unor creante bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entitati, cu exceptia hotararilor judecatoresti definitive pronuntate in materie penala prin care s-a dispus doar recuperarea unor cheltuieli judiciare care se pun in executare de catre organele fiscale centrale competente cu atributii in administrarea creantelor bugetare;

- inscrisurile emise in materie penala de catre instantele de judecata, privind ducerea la indeplinire de catre organele de executare silita din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a masurilor asiguratorii sau, dupa caz, de ridicare a acestora;

- ordinele ministrului finantelor publice prin care s-a dispus blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se afla in proprietate, sunt detinute sau se afla sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entitati desemnate, ce fac obiectul sanctiunilor internationale, potrivit legii;

- alte titluri executorii prin care se stabilesc dobanzi, penalitati de intarziere, majorari de intarziere sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotarari judecatoresti definitive, cele prin care se stabileste cuantumul cheltuielilor de executare silita, precum si cele prin care se stabileste suma reprezentand diferenta de pret si/sau cheltuielile prilejuite cu urmarirea bunului.

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1486/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de operator economic autorizat (M. Of. nr. 337 din 3 mai 2016)

√ statutul de operator economic autorizat este acordat la solicitarea operatorilor economici prin eliberarea de catre Directia Generala a Vamilor a unei autorizatii AEO, in baza evaluarii rezultatelor obtinute in urma unui proces de auditare al solicitantului;

√ echipa de auditare verifica, cel putin o data la 3 ani, respectarea de catre operatorul economic autorizat a conditiilor si criteriilor aplicabile, conform riscurilor identificate in procesul de auditare.


Sursa: CECCAR Bihor

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Buletin informativ: Noi acte normative cu incidenta fiscala din luna mai 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016