Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cadouri in bani si produse acordate angajatilor. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, produse cadou, tva, livrare catre sine, jurnal de vanzari

Va prezentam mai jos ce tratament fiscal vom aplica in cazul in care o societate doreste sa acorde cadouri in bani sau in produse angajatilor, pentru stimularea vanzarilor.



Potrivit art. 55 alin (1) din Codul fiscal , sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Potrivit prevederilor pct 69 din Normele de aplicare a Codului fiscal , avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Potrivit prevederilor pct 70 lit.e) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal ;

Potrivit prevederilor pct. 72 din acelasi act normativ avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatii care le acorda

Veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.

In cazul produselor acordate de firma dvs, evaluarea produselor se va face la pretul de vanzare inclusiv TVA practicat pentru clienti, iar echivalentul in lei, astfel determinat, se va trece pe statul de salarii al lunii in care au fost acordate bunurile si se va aduna cu totalul celorlalte sume brute primite de salariatul respectiv pentru a fi impozitate cu impozit pe salarii si contributii - individuale si ale firmei.

Avand in vedere aceste prevederi, cadourile in bani sau in produse acordate angajatilor,sunt asimilate veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit art. 57 din Codul fiscal . Contributiile sociale sunt datorate in conformitate cu art. 296 indice 4 alin. (1) litera a) si 296 indice 5 alin. (1) din Codul fiscal, avantajele respective neregasindu-se in exceptiile prevatute la art. 296 indice 15 si 296 indice 16.

Suma reprezentand contravaloarea avantajelelor se trece pe stat doar in vederea impunerii, nu va afecta netul de plata al salariatului si nu se va inregistra in contul 641 si 421. Netul de plata al salariatului va fi afectat, in sensul diminuarii, doar cu impozitul si contributiile retinute de la acesta (baza pentru calculul acestora fiind mai mare, decit in mod curent, cu aceste avantaje). Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

In ceea ce priveste TVA, aceasta este datorata de societate in conformitate cu art. 128 alin. (4) litera b) din Codul fiscal, reprezentand o livrare catre sine - conform definitiei de la art. 125 indice 1 pct. 16 din Codul fiscal .

Baza de impozitare este determinata potrivit art. 137 alin. (1) litera c) din Codul Fiscal , respectiv este "pretul de cumparare al bunurilor respective". Ca urmare, baza de impozitare a TVA este constituita din valoarea de achizitie a bunurilor acordate salariatilor fara TVA, asa cum rezulta din documentele de achizitie: factura, NIR etc.

Stabilind ca este vorba de o livrare catre sine, pentru aceasta trebuie intocmita autofactura, conform art. 155 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 70 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei.

Autofactura se intocmeste pana cel tarziu a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator, respectiv pana cel tarziu a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au fost acordate bunurile angajatilor si au fost impozitate pe statul de salarii, se intocmeste doar in scopul evidentierii TVA colectate, prin formula 635 = 4427, va fi preluata in jurnalul de vanzari si nu va genera, pentru societate venituri.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cadouri in bani si produse acordate angajatilor. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016