Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand se aplica penalitatile de nedeclarare si care e ordinea de stingere a obligatiilor fiscale din 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: penalitati de nedeclarare, cod de procedura fiscala, penalitati, contraventii

In materialul urmator, pornim de la stabilirea corecta a afirmatiilor urmatoare privind penalitatea de nedeclarare: a) se va aplica creantelor fiscale nascute dupa data de 01.01.2016 din:

1. declaratii depuse cu intarziere (nedeclarate la termen)
2. orice declaratii rectificative (cu plus)
3. declaratii rectificative (cu plus) sau declaratii nedepuse la termen rezultate in urma inspectiei fiscale).
b) se vor aplica rectificativelor cu plus aferente declaratiilor nedepuse la termen si celor rezultate in urma unei inspectii fiscale (privind perioade precedente anului 2016 si depuse dupa 01.01.2016).

II. Care va fi ordinea de stingere a obligatiilor fiscale din 2016 si daca se aplica in acelasi mod pentru toate creantele fiscale (debit/penalitate/dobanda/penalitati de nedeclarare) pentru situatia cea mai intalnita cand nu exista esalonare sau situatii speciale?

I.Penalitatile de nedeclarare sunt reglementate la art. 181 din Codul de procedura fiscala.

" (1) Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere."
Deci penalitatea de nedeclarare se datoreaza pentru declaratii nedepuse sau care sunt incorecte si descoperite de organul fiscal.

Rectificativele depuse din proprie initiativa si nu ca urmare a unui control fiscal nu genereaza calculul penalitatii de nedeclarare.

Declaratiile depuse cu intarziere, dar din proprie initiativa si nu in urma unui control, de asemenea nu genereaza penalitate de nedeclarare, pentru acestea platindu-se amenda conform art. 336 din Codul de procedura fiscala:

" ART. 336 Contraventii

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
a) nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni;

b) neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;
(...)
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:


d) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. a), b), i) - m) si t);"

Referitor la perioada la care se refera obligatiile fiscale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, conform art. 352, alin. (3) din Codul de procedura fiscala:

" (3) Dispozitiile art.181 sunt aplicabile creantelor fiscale nascute dupa data de 1 ianuarie 2016."

II. Ordinea de stingere a obligatiilor fiscale este reglementata la art. 165 din Codul de procedura fiscala:
" (1) Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:

a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii;
b) obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, in ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala. Aceste prevederi nu se aplica in cazul platii taxelor astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 36."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand se aplica penalitatile de nedeclarare si care e ordinea de stingere a obligatiilor fiscale din 2016?":
Rating:

Nota: 3.43 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016