Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand se poate aplica amortizarea accelerata pentru mijloc fix care nu e nou?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: amortizarea, echipamente, cheltuieli, mijloc fix, cod fiscal, amortizare, contribuabil

In cazul de mai jos, o societate achizitioneaza un echipament pentru industria alimentara (receptionare in ianuarie 2015).


Echipamentul este demontat din UE si montat in Romania, deci nu se considera ca este nou pentru a beneficia de impozitul pe profit reinvestit. Societatea doreste sa calculeze in baza deciziei administratorului amortizarea accelarata pentru aceasta achizitie.

Poate aplica amortizarea accelerata pentru aceasta achizitie?
Va trebui sa aplice aceasta metoda pentru toate achizitiile de echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, incluse in grupa 2.1.14. ce se vor efectua incepand cu 1.01.2015?

Amortizarea accelerata poate fi considerata deductibila fiscal in conditiile includerii in procedurile contabile incepand cu ianuarie 2015 si aprobarii prin decizie?

Reflectandu-se modul in care beneficiile economice viitoare se vor consuma de entitate in perioada urmatoare. Sau societatea trebuie sa aplice pentru a fi deductibila, amortizarea liniara metoda ce a aplicat pana la 31.12.2014.


Conform art. 24 din Codul fiscal:

"(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol."

Deci amortizarea este deductibila daca este calculata conform art. 24 din Codul fiscal, care pevede la urmatoarele aliniate:

"(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;

b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva."

Deci puteti opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipament – conform art. 24, alin. (6), litera b) – iar amortizarea astfel calculata  va fi  deductibila fiscal conform art. 24, alin. (1).

La receptia imobilizarii se va stabili modul de amortizare si se va intocmi o Decizie a administratorului in acest sens.

De asemenea se va mantiona in manualul de Politici contabile faptul ca pentru anumite echipamente se va utiliza metoda de amortizare accelerata.

Amortizarea astfel calculata va fi deductibila insa nu pentru ca figureaza in Manual , ci pentru ca sunt respectate prevederile art. 24 din Codul fiscal.

Amortizarea se calculeaza pentru fiecare imobilizare in parte si , daca pentru o imobilizarea se adopta o anumita metoda, ea nu este obligatoriu de aplicat la toate imobilizarile din grupa sa (asa cum se impune de exemplu la reevaluare : daca se reevalueaza un echipament, se reevalueaza toate echipamentele din grupa sa) pentru ca , in functie de particularitatile procesului de productie, echipamentele nu sunt utilizate in aceeasi masura.

Metoda de amortizare se poate schimba la inceputul exercitiului financiar, iar schimbarea de metoda si motivele pentru aceasta pentru unul sau mai multe echipamente se va explica in Notele la Bilant.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand se poate aplica amortizarea accelerata pentru mijloc fix care nu e nou?":
Rating:

Nota: 4.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016