Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand se poate refuza corectia unei facturi? Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: control vamal, tva, vama, beneficiar, bunuri, valoare, factura, stornare

Se va stabili in ce masura un furnizor poate sa refuze corectia unei facturi (stornare si reemitere a serviciilor - scutit de TVA) in urma unui control vamal ulterior pentru marfuri (panouri solare) importate in 2011 si 2013 au fost stabilite ca intrand in baza de impozitare TVA la import si serviciile de manipulare/depozitare, serviciile comisionarului vamal si serviciile de transport pentru ruta vama-sediu firma, fiind emisa decizie de modificare a bazei impozabile in vama si obligati la plata diferentei de TVA. Se mentioneaza ca au fost trimise adrese catre furnizori in acest sens, dar in situatia refuzului din partea lor, vom vedea care este modalitatea de recuperare a acestui TVA.

Potrivit art. 139 din Codul Fiscal baza de impozitare a TVA pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa.

Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita. Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania.

    inregistrarea TVA aferenta, recalculata

       4426                                =                                  5121
TVA deductibila                                 Conturi la banci in lei
 
Potrivit art. 143 alin (1) lit. d)  din Codul Fiscal sunt scutite de taxa  prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139.
 
Potrivit art. 151^2  din Codul fiscal beneficiarul este ținut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei este furnizorul sau prestatorul, daca factura prevazuta la art. 155 alin. (19):

a) nu este emisa;
b) cuprinde date incorecte/incomplete in ceea ce priveste una dintre urmatoarele informatii: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
c) nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.
 
Prin derogare daca beneficiarul dovedeste achitarea taxei catre persoana obligata la plata taxei, nu mai este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei.
 
Solutia corecta este cea propusa de dumneavoastra, respectiv stornarea facturilor emise de catre furnizori cu TVA si emiterea unor facturi fara TVA aferent. In acest fel, dumneavoastra recuperati TVA de la furnizor iar acesta va diminua TVA colectata, inregistrand TVA de recuperat, sau o suma mai mica de plata (deci recupereaza de la stat).
 
Pentru recuperarea TVA achitata prima data furnizorului si in urma controlului direct catre buget, suma achitata si inregistrata in contul 4426 se va inscrie in decontul de TVA aferent perioadei.

Totodata, pentru TVA dedus pe baza facturilor emise de furnizori se va emite o autofactura ce va corecta factura emisa initial si se va inregistra TVA aferenta cu semnul minus. Practic, daca suma TVA este aceeasi effectual in decont va fi 0.
 
In situatia in care nu se corecteaza TVA dedus initial si ramane inscris in decontul aferent perioadei  suma platita in vama TVA astfel platit se va recupera de la stat (prin rambursare sau diminuarea sumei de plata). In cazul unui control totusi, aceasta suma nu va fi admisa la rambursare, intrucat nu aveati dreptul de a o deduce.
 
Chiar daca furnizorul nu accepta stornarea atat furnizorul cat si beneficiarul au  obligatia de a deduce si colecta TVA la valoarea corecta.
 

Consider ca cea mai corecta modalitate de a recupera suma este de la furnizor, fie pe cale amiabila (prin stornarea facturilor) fie prin actionarea in judecata a acestuia pentru incasarea unor sume necuvenite in baza prevederilor legale.
 
Potrivit art. 159 din Codul Fiscal corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:

a) in cazul in care documentul nu a fost transmis catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document;
b) in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand se poate refuza corectia unei facturi? Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016