Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoanele nestabilite in Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 18 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, livrari bunuri, formularul 015, declaratie de inregistrare fiscala, declaratie de radiere

Urmatorul material intocmit de economistul Irina Dumitrescu are ca subiect conditiile care impun inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor nestabilite in Romania. Astfel, persoanele nestabilite in Romania sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in urmatoarele situatii:


- pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul.


>>>> De la aceasta regula sunt exceptate persoanele nestabilite in Romania care presteaza servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune catre persoane neimpozabile din Romania daca s-au inregistrat intr-un alt stat membru pentru aplicarea unuia dintre regimurile speciale pentru aceste servicii.

*in situatia in care intentioneaza:

   a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei; sau
   b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa.

O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni:
   a) importuri de bunuri;
   b) operatiuni de arendare, inchiriere, leasing de bunuri imobile, si alte operatiuni similare, scutite de TVA fara drept de deducere, daca opteaza pentru taxarea acestora;
   c) livrari de constructii/parti de constructii si terenuri, daca acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune.

Pentru inregistrarea in scopuri de TVA contribuabilii nerezidentți altii decat persoanele fizice, care nu au sediu permanent in Romania depun formularul (015)"Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania"

Scutirea  de obligatia inregistrarii in scopuri de TVA

O persoana impozabila nestabilita in Romania care este obligata la plata TVA in Romania pentru livrari de bunuri si prestari de servicii in Romania poate fi scutita de obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
1. cand efectueaza in Romania servicii prestate ocazional, daca aceste operatiuni nu sunt precedate de achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania;

2. cand efectueaza in Romania livrari ocazionale de bunuri, cu exceptia:
- vanzarilor la distanta;
- livrarilor de bunuri precedate de achizitii intracomunitare de bunuri in Romania.

Livrarile de bunuri si prestarile de servicii sunt considerate ocazionale daca sunt realizate o singura data in cursul unui an.
In cazul in care persoana impozabila nu este stabilita in Romania si este scutita de la inregistrare in aceste conditii organele fiscale competente trebuie sa emita o decizie in care sa precizeze modalitatea de plata a taxei pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional, pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei.

Persoana impozabila nestabilita in Romania care realizeaza in Romania in mod ocazional operatiuni pentru care este obligata la plata TVA si care este scutita de la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA are obligatia sa transmita beneficiarilor facturile emise pentru respectivele operatiuni conform art. 319 din Codul fiscal, precum si o copie a deciziei privind modalitatea de plata a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional. Facturile emise de persoanele scutite de la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al furnizorului/prestatorului.   

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoanele nestabilite in Romania?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016