Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care sunt obligatiile fiscale ale sucursalei din Romania a unei persoane juridice nerezidente?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, microintreprindere, omfp 877/2013, obligatii fiscale, persoane nerezidente

Analizam mai jos cazul unei firme dintr-un alt stat membru UE care a infiintat in Romania o sucursala prin Oficiul Registrul Comertului. Vom stabili daca sucursala infiintata este obligata sa depuna declaratiile 013 si 101 pentru semestrul I 2013 si daca se oate incadra in categoria firmelor care aplica TVA la incasare. De asemenea, vom stabili daca sucursala poate in cursul anului 2013 sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderii pentru veniturile acestui an.


Solutia consultantului:

Inregistrarea fiscala prin formularul 013 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente" este obligatorie. Depunerea formularul 013 se efectueaza in conformitate cu procedura reglementata prin OMFP 877/2013 privind aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, precum si a modelului si continutului formularului 013 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente".
 
In situatia in care firma din Spania are un sigur sediu permanent pe teritoriul Romaniei care nu inchide perioada impozabila la data de 30 iunie 2013, nu trebuie depusa declaratia cod 101 pana la 25 iulie 2013 asa cum s-a reglementat prin art. . 29^1 denumit "Profitul impozabil al persoanei juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania". In acest caz, sucursala depune doar formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pentru impozitul pe profit aferent trimestrului II 2013."
 
Practic, prevederile art. 29^1 sunt aplicabile doar persoanele juridice straine care desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente deschise pe teritoriul Romaniei.


In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere ca sediul permanent al unei persoane juridice nerezidente nu are posibilitatea:

-    sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, aceasta obligatie revenind doar persoanele juridice romane, aspect reglementat prin art. 15 "Scutiri" alin. (1) lit. b^1) "Sunt scutiti de la plata impozitului pe profit urmatorii contribuabili: ... persoanele juridice romane care platesc impozitul pe veniturile microintreprinderilor". De altfel, impozitul pe veniturile  microintreprinderilor nu se regaseste nici in formularul cod 013, vectorul fiscal al unui contribuabil nerezident.

-    sa aplice sistemul TVA la incasare, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale Codului fical la pct. 16^2 (2) din care rezulta ca sistemul TVA la incasare de la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal se aplica numai de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

De asemenea, prin alin. (2) se mentioneaza ca "Persoanele impozabile stabilite in Romania care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8) din Codul fiscal, persoanele impozabile nestabilite in Romania care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, direct sau prin reprezentant fiscal, precum si persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sediu fix conform art. 125^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , nu aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care sunt obligatiile fiscale ale sucursalei din Romania a unei persoane juridice nerezidente?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016