Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Casare obiecte de inventar si mijloace fixe. Cum procedam cu procesul-verbal de casare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: casare obiecte de inventar, cod fiscal, mijloace fixe, bunuri, obiecte de inventar, tva

In cazul urmator, o societate a casat diverse obiecte de inventar si mijloace fixe complet amortizate din care nu au rezultat componente de valorificat si nu detine dovada predarii lor ca deseuri. Cum va proceda societatea? Ar trebui colectat TVA la valoarea procesului verbal de casare?


Casarea activelor corporale fixe   inainte de expirarea duratei normale de functionare nu este considerata  livrare catre sine pentru a se colecta TVA , dar se aplica prevederile referitoare la ajustare, daca bunul isi inceteaza existenta in cadrul perioadei de ajustare.

Potrivit prevederilor art.148 alin (2) lit. a) din Codul fiscal, NU  se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice  pct.53 alin. (10) lit. g) , in sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
………
g) casarea activelor corporale fixe, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator.

Potrivit prevederilor alineatului 14, in cazul activelor corporale fixe, care nu sunt amortizate integral, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, ajustarea taxei conform art. 148 din Codul fiscal se face pentru valoarea ramasa neamortizata.

In concluzie, nu trebuie sa ajustati TVA dedusa initial, intrucat mijloacele fixe sunt complet amortizate .

Pentru casarea obiectelor de inventar cat si pentru mijloacele fixe trebuie sa  urmati procedura din OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii,  ( Proces verbal cu constatarea deprecierii si propunerea de casare, aprobarea de catre conducatorul societati,stabilirea comisiei care participa la casare)  si sa intocmiti "Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri si materiale", cod 14-2-3/aA prevazut in OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Casare obiecte de inventar si mijloace fixe. Cum procedam cu procesul-verbal de casare?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016