Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CASS 2014 pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor. Stabilire baza de calcul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: contributii asigurari sanatate, cass 2014, venituri, cedarea folosintei bunurilor, baza lunara de calcul

Incepand cu 1 ianuarie 2014 veniturile din cedarea folosintei bunurilor nu se mai regasesc reglementate la Capitolul III, ci la CAPITOLUL II "Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor", la art. 296^21 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.




CARE SUNT EFECTELE ACESTEI MODIFICARI?

1. Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura salariilor, pensiilor, sub forma indemnizatiilor de somaj, venturi din activitati independente, inclusiv cele pentru care impozitul se retine la sursa, din activitati agricole, din cedarea folosintei bunurilor, venitul obtinut de o persoana fizica din asocierea cu o microintreprindere, fara sa dea nastere unei persoane juridice si din asocierile fara personalitate jurdica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri. (art. 296^23, alin. (3)).

2. Baza lunara de calcul

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului.


PLAFON: Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

### Baza lunara de calcul al contributiie de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

PLAFON: Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

3. PLATA CASS IN CURSUL ANULUI

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.


### Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, cu exceptia CASS pentru veniturile din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, precum si pentru veniturile din inchirierea in scop turistic, in cursul anului, a unui numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala, pentru crae plata se efectueaza in doua rate efale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective. Sumele se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile. Declararea se face de catre platitorul de venit, prin depunerea formularului 112.

### Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, incadrarea in plafonul maxim se face de catre organul fiscal prin decizia de plati anticipate, cu exceptia veniturilor din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, pentru care incadrarea in plafonul maxim se face de catre platitorul de venit la momentul platii venitului.


4. PLATA ANUALA

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul minim si in plafonul maxim se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala.

5. Despre recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor

Organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate in cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

Organul fiscal competent are obligatia recalcularii bazei impozabile in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si determinarea impozitului pe venit anual datorat.



Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CASS 2014 pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor. Stabilire baza de calcul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016