Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii apar la achizitia unor produse de la persoane fizice?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: achizitia de produse, persoane fizice, borderou achizitie, cod fiscal, impozabil, impozit, venit

In analiza urmatoare, o societate achizitioneaza legume si fructe direct de la fermieri neinregistrati insa ca producatori individuali (nu au certificat de producator ) si care nu sunt PFA.


Aceste produse provin din productia proprie. Se intocmeste borderou de achizitie pentru legumele cumparate.

Avand in vedere ca este productia lor proprie, stabilim daca in afara de borderoul de achizitie mai e necesar si alt document prin care sa se faca dovada ca acestea provin din productie proprie. Se va stabili si care sunt obligatiile de plata aferente acestei tranzactii.


Achizitia de produse agricole de la persoane fizice se face pe baza de borderou de achizitie. Documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderouri de achizitii, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective. Astfel, documentul contabil pentru justificarea achizitiei de produse agricole de la persoane fizice este borderoul de achizitie prevazut in anexa nr. 2 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, persoana fizica neavand obligatii cu privire la emiterea de factura sau chitanta.

Pentru achizitia de produse agricole pe baza de borderou de la persoane fizice, platitorul de venit nu are obligatia calculului, platii si declararii impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea revenind persoanei fizice in functie de situatia in care se incadreaza (venituri din activitati agricole impozabile sau nu, conform art. 71 - 72 din Codul fiscal).

Prevederile care impuneau asemenea obligatii in sarcina platitorului de venit privind retinerea la sursa a impozitului pe venit sunt abrogate odata cu 1 februarie 2013. Conform pct. 149 indice 2 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole mentionate la art. 71 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal, care includ si exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, pentru care sunt stabilite norme de venit in conditiile art. 73 din Codul fiscal, sunt impozabile la nivelul persoanei fizice indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 73 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Precizam ca detinerea de catre persoana fizica a certificatului de producator rezulta, in conformitate cu prevederile HG 661/2001, din necesitatea dovedirii provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale, comercializarea.

Codul fiscal nu creaza posibilitatea de a solicita persoanei fizice justificarea provenientei produselor agricole, regimul fiscal aplicabil la nivelul persoanei fizice fiind diferit in functie de conditiile de valorificare de catre persoana fizica (vanzarea productiei agricole proprii sau comert cu produse agricole cumparate in scopul revanzarii), insa prin prezentarea de catre persoana fizica a certificatului de producator individual, societatea se va asigura ca obiectul tranzactiei il constituie vanzarea productiei agricole proprii si nu comertul cu produse agricole cumparate in scopul revanzarii.

Prin urmare, obligatiile in sarcina platitorului de venit impuse de prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau art. 52 indice 1 din Codul fiscal vor trebui respectate in situatia in care produsele agricole sunt achizitionate de la intermediari - persoane fizice, care nu sunt autorizate sa desfasoare astfel de activitati economice in conformitate cu prevderile OUG 44/2008 si care nu pot elibera factura pentru produsele livrate.

Doar in aceste conditii societatea va avea obligatie de a calcula, retine si vira impozit pe venit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual pe venit sau 16% reprezentand impozit final, conform optiunii persoanei fizice, veniturile realizate de persoana fizica fiind considerate venituri din activitati independente.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale stabilita in cota individuala de 10,5%, dupa caz, si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota individuala de 5,5%, potrivit Capitolului II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal.

In legatura cu  persoanele care realizeaza si alte venituri, cum ar fi de exemplu venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente sau venituri din pensii, art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal precizeaza ca acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale, insa vor datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal.

In acest caz, atat impozitul pe venit, cat si contributiile sociale obligatorii se vor declara prin intermediul formularul 112 care se depune lunar sau trimestrial conform perioadei de raportare aplicabila platitorului de venit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii apar la achizitia unor produse de la persoane fizice?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016