Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii de plata apar in cazul unui contract de lohn? Norme operatiune pluripartita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: lohn, contract, tva, obligatii, obligatia plata tva, contract lohn, depunerea declaratiei 300

Studiul de caz de mai jos se refera la un SRL platitor impozit pe profit si TVA care urmeaza sa incheie contract lohn cu firma-mama din Germania. Se mentioneaza ca materia prima va veni tot din Romania, la dispozitia firmei contractoare din Germania.


Din punct de vedere al operatiunilor pluripartite, vom vedea daca firma romana poate  primi materie prima din Romania, de la furnizorii selectati de contractorul principal-Germania urmand ca, in urma prelucrarii, sa livreze produsul finit inapoi in Germania, la firma mama-contractorul principal.

De asemenea, stabilim in ce masura contractul de lohn trebuie sa cuprinda si numele tuturor furnizorilor din Romania si daca se inregistreaza acest contract la Finante.

In plus, vom vedea ce documente contabile si fiscale sunt necesare pentru a indeplini conditiile operatiunii pluripartite in Comunitate.

Conform art.133 alin.(2) Cod fiscal,locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

In cazul mai sus prezentat, o societate din Romania presteaza un serviciu pentru o companie dintr-un alt stat intracomunitar.  

Avand in vedere ca locul prestarii  de servicii se considera a avea loc in statul beneficiar, respectiv Germania, operatiunea nu va fi impozabila din punct de vedere TVA pe teritoriul national, cu conditia ca atat beneficiarul, cat si prestatorul  sa fie persoane impozabile cu cod valid TVA si inscrise in ROI.
 
Avand in vedere ca prestarea de servicii are la baza un contract lohn, mentionam ca nu are importanta de unde provine materia prima data spre prelucrare, atat timp cat beneficiarul este cel care o livreaza prestatorului spre prelucrare, in calitate de proprietar al acesteia si, in acelasi timp se va face  dovada ca produsele finite au fost returnate acestuia, in celalalt stat comunitar.


Documentele justificative in aceasta speta vor fi :

-          Contractul de prestari servicii , intocmit conform procedurilor comerciale (nu este obligatoriu ca acest contract sa prevada numele furnizorilor care vor livra materia prima prestatorului, dar nici nu se interzice).

-          Facturile cu privire la prestarea de serviciu efectuata (in conformitate cu contractul incheiat), fara TVA calculata, dar cu o mentiune inscrisa pe factura cu referire la cadrul legal care permite acest lucru, spre exemplu : "serviciu neimpozabil avand in vedere prevederile  art 133 alin.(2)"

-          Dovada efectuarii transportului produselor finite de la prestator catre beneficiar, respectiv CMR.

Documentele contabile sunt :

-          Aviz insotire marfa pentru materia prima intrata spre prelucrare, NIR, bonuri de consum, rapoarte, bonuri de transfer intre gestiuni s.a. din care sa rezulte iesirea materiei prime din gestiune si incarcarea gestiunii cu produsele finite obtinute;

-          Un registru al bunurilor primite spre prelucrare in care se vor consemna toate informatiile cu privire intrarile de materie prima si iesirile produselor finite, cu ocazia returnarii lor catre beneficiarul din Germania, inclusiv referiri la facturarea serviciului prestat si la documentul de transportul produselor finite din Romania in Germania.

Din punct de vedere fiscal :

-          Completarea si Depunerea declaratiei 390 cu privirarea la livrarea intracomunitara de servicii;

-          Completarea si depunerea Declaratiei 300 cu privre la TVA;

-          Completarea corecta a Jurnalului de vanzari, respectiv coloana cu privire la valoarea facturarilor aferente livrarii intracomunitare de servicii.
 



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii de plata apar in cazul unui contract de lohn? Norme operatiune pluripartita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016