Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii revin microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: omfp nr1802/2014, microintreprindere, intreprinzator debutant, situatiile financiare, rezerve

Analiza urmatoare face referire la un SRL-Debutant infiintat in anul 2012 care a inregistrat pierdere la sfarsitul anului 2012, in anul 2013 a inregistrat profit, iar in 2014 a inregistrat pierdere. In aceasta situatie, cum se interpreteaza prevederea din OUG 6 referitoare la reinvestirea unei sume egale cu 50% din valoarea profitului realizat? Isi pierde calitatea de SRL-D in cazul in care nu realizeaza profit?


In sarcina microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant sunt stabilite si o serie de obligatii in functie de care se va beneficia de facilitatile prevazute la art. 5 din OUG 6/2011. Printre acestea se numara si obligatia de a reinvesti anual cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent prevazuta la art. 4 lit. c) din actul normativ mentionat.

In conformitate cu prevederile pct. 247 si 248 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE aprobate prin OMFP nr. 3055/2009 si art. 19 din Legea 82/1991, "in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar", rezultatul definitiv al exercitiului financiar stabilindu-se la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale (care se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege; rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege), rezerve statutare sau contractuale (care se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia) si alte rezerve (alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale). "Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii."

In conformitate cu prevederile pct. 304 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, "in notele explicative trebuie sa se prezinte separat propunerea de repartizare a profitului net pe destinatii, astfel: a) sumele repartizate la rezerve; b) sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti; c) dividende; d) alte repartizari."

Asadar repartizarea profitului se face pe destinatiile legale, cu aprobarea adunarii generale a asociatilor. Daca in anul 2013 microintreprinderea debutant a inregistrat profit, adunarea generala a asociatilor trebuia sa stabileasca modul de repartizare a profitului in conformitate cu reglementarile contabile mentionate mai sus, tinand cont de obligatia de a reinvesti 50% din profitul realizat in anul precedent. In aceste conditii, asociatii sunt in imposibilitatea de a dispune de totalitatea profitului, microintreprinderea debutant neputand repartiza pe seama dividendelor mai mult de 50% din profit, intrucat avea obligatia de a repartiza 50% din profit pe seama rezervelor destinate investitiilor conform OUG 6/2011.

Prevederile mentionate mai sus se regasesc la pct. 419 - 422 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP nr. 1802/2014. In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.

Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Daca in anul 2014 microintreprinderea debutant a inregistrat pierdere, obligatia de a reinvesti 50% din profitul realizat in anul precedent enumerata la art. 4 lit. c) din OUG 6/2011 nu poate fi indeplinita, generand recuperarea facilitatilor acordate. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) din OUG 6/2011, cand microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant nu a indeplinit una dintre obligatiile prevazute la art. 4 lit. b) si c), facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza potrivit legii, nefiind totodata si motiv de pierdere a calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Procedura de recuperare a sumelor este cuprinsa la art. 10 – 13 din OUG 6/2011, si se efectueaza in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala in materia stingerii creantelor fiscale.

Aceasta interpretare textuala a prevederilor art. 4 lit. c), art. 6 si art. 9 alin. (1) lit. b) din OUG 6/2011 poate fi contrazisa de insasi semnificatia obligatiei in sarcina microintreprinderii debutant de a reinvesti 50% din profitul realizat. Astfel, in opinia noastra, prevederea art. 4 lit. c) din OUG 6/2011 referitoare la indeplinirea aceastei obligatii trebuie interpretata prin prisma obligatiilor privind repartizarea profitului realizat, neidentificandu-se cu o conditionare de realizare de profit, ci doar de stabilire a destinatiilor profitului realizat. Din acest punct de vedere, consideram ca inregistrarea unei pierderi la nivelul microintreprinderii debutant nu va putea fi motiv pentru aplicarea prevederilor art. 6 si art. 9 alin. (1) lit. b) din OUG 6/2011.


Raspuns oferit de expertul contabil Dani Cucu pentru www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii revin microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016