Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce pasi urmam pentru amortizarea unui mijloc fix neutilizat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli exploatare, amortizare tir, mijloc fix neutilizat, ordinul nr3 055/2009

Redam mai jos cateva precizari importante aferente procedurii de amortizare a unui mijloc fix neutilizat.

1. Amortizarea fiscala TIR

Conform pct. 702 din Normele metodologice de aplicare a art. 24 alin. (11) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal:
 
"Pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei
de amortizare fiscala."

Drept urmare, daca TIR-ul nu este folosit o perioada mai mare de o luna, nu se mai calculeaza amortizare fiscala pentru a fi dedusa la calculul profitului impozabil. Incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune, se va calcula amortizare fiscala, in functie de valoarea fiscala ramasa neamortizata si durata normala de utilizare ramasa, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

2. Amortizarea contabila TIR

Pct. 110 din Ordinul nr. 3.055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu Directivele Europene prevede urmatoarele:

"(1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor.

(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

(3) In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila
adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala  corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
(4) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi
jus ti ficata revizuirea duratei de amortizare."

Din analiza acestor reglementari legale, rezulta faptul ca societatea, in functie de politica contabila adoptata, poate inregistra in contabilitate cheltuiala cu amortizarea aferenta pe perioada in care TIR-ul respectiv este trecut in conservare.

Amortizarea contabila se va inregistra in contabilitate prin formula contabila:

6811 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor" =
2813 "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor" - amortizarea contabila

Referitor la auto pentru care chiria primita este mai mica decat amortizarea lunara, nu are importanta cuantumul chiriei raportat la cheltuiala cu amortizarea; conditia impusa de lege pentru ca amortizarea sa poata fi dedusa la calculul profitului impozabil este cea descrisa de art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal: "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce pasi urmam pentru amortizarea unui mijloc fix neutilizat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016