Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce planuri are Ministerul Economiei pentru firmele romanesti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, ministerul economiei, cresterea economica, importuri, companii romanesti

In cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Ministerului Economiei, secretarul de stat Manuel Donescu a amintit ca se remarca o evolutie buna a exportului romanesc in semestrul I - 2013, ritmul de crestere comparativ cu perioada similara a anului anterior fiind de 5,9%, din care 4,9% la livrarile catre tarile Uniunii Europene si 8,5% in state extracomunitare. Reducerea importurilor cu 2,7% in primele 6 luni ale acestui an, coroborata cu cresterea exporturilor, a determinat o reducere a deficitului comercial cu 45%, respectiv cu doua miliarde euro.


Manuel Donescu a apreciat ca mentinerea tendintei de crestere a exportului, din ultima perioada, demonstreaza ca acesta reprezinta un motor important al cresterii economice, ceea ce arata o consolidare a increderii pietelor externe in produsele romanesti si in mediul de afaceri din Romania.

Potrivit secretarului de stat, principalele cauze care au condus la evolutia pozitiva a exportului sunt:

- cresterea productiei industriale in semestrul I-2013 cu 6% fata de perioada similara din 2012;
- majorarea ponderii produselor agroalimentare in exportul romanesc, cu 1,2 puncte procentuale (de la 6,7% in semestrul I-2012, la 7,9 % in prima jumatate a acestui an);
- imbunatatirea situatiei economice in principalele tari beneficiare ale produselor romanesti din Uniunea Europeana;
- politica Guvernului Romaniei de promovare pe pietele internationale.

Romania poate urca in ierarhia exportatorilor mondiali numai prin export sustenabil, bazat pe avantaje competitive de durata.

Atingerea viziunii propuse in noua Strategie Nationala de Export pentru perioada 2014-2020, document intocmit impreuna cu mediile de afaceri, aflat in faza finala de elaborare, presupune stimularea si cresterea capacitatii firmelor de a obtine avantaje competitive durabile, de a fi inovative, de a crea si adauga valoare consistenta prin export. Pornind de la aceasta viziune, propunerea pentru lantul valoric viitor al Romaniei vizeaza cresterea capacitatii firmelor, a IMM-urilor cu precadere, de a retine, capta, adauga si crea valoare prin integrarea in lantul productiv national a activitatilor de marketing si promovare, design, inovare si branding.

Diversificarea pietelor de export cu precadere din afara UE, pentru a reduce riscurile unei dependente exagerate de anumite piete de export si pentru a capta o parte mai mare din comertul international, dar si urmare a faptului ca atat consumul cat si importul sunt in crestere accentuata in aceste tari, devin prioritati nationale si
europene.

Manuel Donescu a prezentat, de asemenea, rolul retelei de promovare comercial - economica a Ministerului Economiei, precum si preocuparea de a reforma sistemul de reprezentare externa pentru a deveni un instrument mai eficient, ofensiv, in promovarea intereselor companiilor romanesti pe pietele internationale. Totodata, se are in vedere accesarea fondurilor europene in exercitiul financiar 2014-2020 in vederea dezvoltarii retelei de promovare comercial - economica si internationalizarea activitatilor firmelor romanesti, precum si valorificarea parteneriatului public-privat prin cresterea integrarii asociatiilor si organizatiilor oamenilor de afaceri in sistemul de
promovare al business-ului romanesc.

Sursa:  Biroul de presa al Ministerului Economiei


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce planuri are Ministerul Economiei pentru firmele romanesti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016