Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim fiscal se aplica pentru impozitul retinut de platitor pentru venitul nerezidentului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: nerezidenti, prestari servicii, declaratia 207, codul fiscal, venitul nerezidentului

In cazul de mai jos, avem o microintreprindere care a primit in anul 2016 facturi de prestari de servicii de la firme nerezidente pe care le-a incadrat la redevente. In conditiile in care nu a primit certificat de rezidenta fiscala de la furnizori, a calculat impozit pe redevente de 16% prin procedeul sutei marite considerand suma bruta datorata nerezidentului ca suma neta. Asadar nu s-a retinut in fapt niciun impozit in sensul acceptiunii art. 224 Cod fiscal, dar, deoarece impozitul astfel calculat trebuia platit, a fost mai intai declarat prin declaratia 100. Ca atare, aparent, deoarece impozitul virat la stat a fost doar calculat, dar nu si retinut, firma din Romania nu are nici obligatia depunerii declaratiei cod 207 pana la 28.02.2017. Vom vedea care sunt implicatiile fiscale si cum procedam.


Iata raspunsul specialistului:

Operatíunea descrisa de dumneavoasta constand in fapt in suportarea de catre platitorul de venit a impozitului pe veniturile realizate in Romania de catre nerezidenti aplicat asupra venitului impozabil de natura redeventelor consta in majorarea venitului brut astfel incat prelevarea impozitului sa nu afecteze suma neta convenita de parti.
 
Intr-o astfel de situatia, ca si in ipoteza negocierii venitului brut, platitorul trebuie sa isi indeplineasca obligatia prevazuta la art. 224 din Codul fiscal ce consta in determinarea impozitului datorat de catre nerezident aplicand cota corespunzatoare la venitul brut (conform alin. 4) si ulterior declararea si plata acestuia la buget (conform alin. 5).
 
In concluzie, procedul sutei marite presupune majorarea venitului cuvenit nerezidentului astfel incat dupa retinerea impozitului suma platita sa fie cea stabilita, obligatia platitorului de venit, fiind tocmai de retinere la sursa a impozitului in sensul art. 224. In niciun caz conventia partilor cu privire la suportarea directa a impozitului nu modifica mecanismul de prelevare a acestuia, art. 224 neinstituind un astfel de mecanism.
 
In aceste conditii consideram ca sunt intrunite circumstantele reglementate de art. 231 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit carora platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, astfel ca se impune cuprinderea impozitului retinut in formularul 207.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce regim fiscal se aplica pentru impozitul retinut de platitor pentru venitul nerezidentului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016