Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal se aplica pentru bunuri confiscate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: confiscari, penalitati, bunuri confiscate, majorari de intarziere

Stabilim in cadrul analizei de mai jos cum se inregistreaza in evidenta contabila un aviz de cherestea care a plecat din unitate catre un client persoana juridica, cu mentiunea ca marfa a fost confiscata de Politie in timpul transportului si nu mai ajunge la beneficiar. Vom vedea daca unitatea poate sa intenteze proces sau daca o considera pierdere.

Conform art. 25 alin.(4) litera b) din Codul fiscal confiscarile reprezinta cheltuieli nedeductibile.

"b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati;"

Conform Codului fiscal, pentru bunurile confiscate nu se colecteaza TVA; confiscarile de bunuri nu reprezinta operatiuni impozabile din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unor livrari de bunuri. Prin confiscarea bunurilor se face dovada ca bunurile ies din circuitul economic si nu mai pot fi vandute. Astfel, prin confiscare, nu are loc o livrare de bunuri catre sine ca operatiune asimilata unei livrari de bunuri.

Confiscarile nu se incadreaza in prevederile art. 304 privind ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, astfel incat sa se ajusteze suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei;


Astfel, societatea va recunoaste o cheltuiala nedeductibila la scoaterea din gestiune a cherestelei confiscate, fara sa ajusteze TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal se aplica pentru bunuri confiscate?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016