Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal se aplica pentru operatiunile cu nerezidenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, opanaf 3162/2011, opanaf 76/2010, conventia pentru evitarea dublei impuneri, impozit pe venit

Analizam mai jos situatia in care un rezident fiscal roman A trebuie sa plateasca unui rezident fiscal olandez B (conform contractului) un procent de 30% din valoarea ce depaseste 100 euro buc. De exemplu, daca A vinde (produsul sub licenta) cu suma de 150 euro/buc, societatea A trebuie sa plateasca (150-100)*30%=15 eurobuc, conform facturii emise de soc B. A trebuie sa-i plateasca lui B suma de 15 euro/buc vanduta ca o participare la profit/asociere in participatiune. B nu este inregistrat fiscal in Romania ci numai in Olanda.



Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:

1. Societatea A trebuie sa retina si sa calculeze impozit pe veniturile nerezidentilor?

2. Conform Legii 85/1999, asocierea in participatiune nu este mentionata pentru evitarea dublei impuneri. Societatea A va retine 16%, astfel: 15*16116 = 2 euro impozit?

3. Societatea B trebuie sa solicite certificat de atestare fiscala cu impozitul retinut in Romania pentru a-l considera credit fiscal in Olanda?

4. Factura emisa de soc B (rezident olandez) trebuie declarata in 390 de catre societatea A? Soc B este inregistrat in scop de TVA in Olanda.


Solutia consultantului:

In vederea identificarii tratamentului fiscal aplicabil operatiunilor prezentate in cuprinsul intrebarii dvs. este necesara identificarea naturii exacte a venitului platit societatii nerezidente olandeze.

1. Astfel, din perspectiva existentei obligatiei de retinere a impozitului pe veniturile nerezidentilor vor fi avute in vedere prevederile art. 7 pct 28 din Codul fiscal care defineste redeventa. In cadrul definitiei la lit. b) sunt enumerate si dreptul de folosire a marcilor de comert si franciza. Odata cu incadrarea veniturilor in sfera redeventelor vor fi aplicabile prevederile art. 115 alin. 1) lit. d) din Codul fiscal unde sunt enumerate si alte criterii de analiza asupra naturii venitului realizat de catre nerezident si care este impozabil in Romania.

Urmare a caracterului impozabil a venitului vor fi incidente dispozitiile art. 116 care reglementeaza obligatiile platitorului de venit, cota aplicabila (16% in cazul redeventelor), modul de calcul a impozitului si termenele de plata.

2. Intra-adevar, prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Olanda, ratificate prin Legea 85/1999 nu reglementeaza asocierea in participatiune ca mijloc de realizare a veniturilor. Cu toate acestea, prin prezentarea unui certificat de rezidenta fiscala nerezidentului ii vor fi aplicabile ansamblul reglementarilor cuprinse in conventie, de la definitii si pana la mecanismul concret de evitare a dublei impuneri.

Din perspectiva modului de principiu de functionare a unei asocieri in participatiune trebuie analizate prevederile contractului in raport mai intai cu definitia redeventei (art. 12 din Conventie) dar si cu posibilitatea ca in urma punerii in comun a unor bunuri sau a modului de functionare a asocierii sa fie indeplinite conditiile de existenta a unui sediu permanent (art. 5 din Conventie).

Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala si incadrarea venitului in sfera redeventelor, prin corelarea art. 118 din Codul fiscal cu prevederile art. 12 din Conventie cota de impozit va fi de 3% care se aplica asupra venitului brut platit nerezidentului, fara sa se aplice cota de 16% incidenta in masura in care nu ar fi aplicabila Conventia.

3. In conformitate cu dispozitiile art. 24, paragraful 3 din Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Olanda, ratificate prin Legea 85/1999, pentru veniturile din redevente impuse potrivit art. 12 paragraful 2 Olanda va acorda o deducere din impozitul olandez. Suma acestei deduceri va fi egala cu impozitul platit in Romania asupra acelor elemente de venit sau de capital, dar nu va depasi suma reducerii care ar fi putut fi acordata, daca elementele de venit sau de capital astfel incluse ar fi fost singurele elemente de venit sau de capital care ar fi scutite de impozitul olandez, conform prevederilor legislatiei olandeze privind evitarea dublei impuneri.

Asadar, in vederea evitarii dublei impunerii societatea nerezidenta va putea solicita in conformitate cu art. 120 sin Codul fiscal personal sau printr-un imputernicit, o cerere la autoritatea fiscala in evidenta caruia este inregistrat platitorul de venit, prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de el insusi sau de o alta persoana, in numele sau, cum este cazul in situatia analizata.

4. Din perspectiva TVA, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se datoreaza TVA prin regimul de taxare inversa in situatia in care beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, fiind aplicabila regula generala de taxare prevazuta de art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
conform careia locul prestarii este locul unde beneficiarul este stabilit.

Raportand aceasta incadrare la prevederile OPANAF 76/2010 asfel cum a fost modificat prin OPANAF 3162/2011 urmeaza ca operatiunea analizata sa fie cuprinsa in formularul(390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal se aplica pentru operatiunile cu nerezidenti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016