Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Certificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativ

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, codul de procedura fiscala, certificat de atestare fiscala, proiect de lege

Va aducem la cunostinta ca in data de 19.03.2013 a fost publicat de catre Ministerul de finante un Proiect de ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora.



Certificatul de atestare fiscala atesta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat de catre un contribuabil, la o anumita data.

Legislatia existenta cu privire la acest aspect:

- Codul de procedura fiscala art. 112

- Ordinul ministrului finantelor publice nr.752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora

- Ordonanta Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei
Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , a fost completat art. 112 cu un nou alineat, alin. (6), prin care s-a reglementat posibilitatea persoanelor care detin parti sociale la o societate comerciala de a solicita certificatul de atestare fiscala al societatii.

Modificari aduse:

- Conform notei de fundamentare, in scopul armonizarii prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 752/2006 cu noua prevedere de la art. 112 din Codul de procedura fiscala se impune adaptarea, in mod corespunzator a modelului si continutului cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala.

- reglementarea situatiei in care cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala a fost depusa/transmisa la un organ fiscal necompetent. ( situatia in care cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala este depusa de catre detinatorul de parti sociale la o societate comerciala si care, fie nu cunoaste domiciliul fiscal al contribuabilului (in cazul in care acesta este diferit de sediul social) fie nu cunoaste calitatea contribuabilului (mare sau mijlociu) iar certificatul de atestare fiscala se elibereaza de catre organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabil.

- se stabilesc elementele pe care trebuie sa le contina adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala pe care o depune autoritatea publica, datele de identificare a contribuabilului fiind importante pentru a identifica contribuabilul pentru care se solicita certificatul de atestare fiscala.

- se reglementeaza obligatia organului fiscal competent de a verifica daca solicitantul are calitatea de detinator de parti sociale, in situatia in care cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala este depusa de catre detinatorul de parti sociale.

- completarea mentiunilor relevante pentru situatia fiscala a unui contribuabil, prevazute la sectiunea D, pct. III din certificatul de atestare fiscala, cu informatii referitoare la starea obligatiilor fiscale cum ar fi: aflate in executare silita sau suspendate la executare silita in conditiile legii, motivat de faptul ca, in prezent, exista situatii in care contribuabilii (in special intreprinderile mici si mijlocii) doresc sa beneficieze de sustinere financiara din partea unor institutii financiare infiintate in baza prevederilor Legiinr. 31/1990 (de ex. Fondul national de garantare a creditelor pentru I.M.M.-uri, Fondul roman de contragarantare, etc.) acestea din urma conditionand acordarea sprijinului de situatia privind starea acestor obligatii fiscale.

- se reglementeaza si modalitatea de evidentiere a platii taxei extrajudiciare de timbru in cazul eliberarii in mai multe exemplare a certificatului de atestare fiscala.


Sursa:contzilla.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Certificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016