Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune de parti sociale. In ce conturi se platesc impozitele si ce declaratii se depun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: cesiune parti sociale, tranzactie, sume, parti sociale, nerezidenti, impozite

In analiza urmatoare, discutam despre un SRL persoana juridica romana. Societatea are trei asociati, unul roman, doi nerezidenti. Cesioneaza parte din parti sociale catre o persoana juridica italiana. Aceasta realizeaza stopaj la sursa 16% si achita in Romania impozitul pe venitul obtinut de cele trei persoane fizice- asociati initiali care cesioneaza.



Vom vedea in ce conturi trebuie sa plateasca impozitele persoana juridica italiana si in anul 2015 ce declaratii trebuie sa depuna ca persoane fizice asociatii initiali.

In cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.

            Castigul  = Pretul de vanzare  - valoarea nominala
             Pretul de vanzare il stabilesc cele doua parti participante la tranzactie tinand seama de valoarea activului net al societatii. De cele mai multe ori acesta se determina ca valoarea contabila a unei parti sociale.
 
In cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.

Astfel, din suma negociata, cel care achizitioneaza partile sociale are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat, asociatul care cedeaza partile sociale primind suma neta.

Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.

Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.

            Persoana juridica itlaiana va declara impozitul retinut la sursa prin declaratia 100 si va efectua plata in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".

            Pentru efectuarea platii se va completa Ordin de plata sau foaie de varsamant utilizanf programul special ce poate fi descarcat de pe site-ul anaf.
 
 
  Vanzatorii vor depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate"  daca veniturile sunt obtinute din strainatate pana la data de 25 mai a anului urmator celui de raportare.
           
La declaratii se anexeaza documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte castigul/pierderea declarate.


            Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
            Aceste persoane depun de asemenea declaratia 201

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune de parti sociale. In ce conturi se platesc impozitele si ce declaratii se depun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016