Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune drepturi de proprietate intelectuala. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: cesiune, tva, drepturi proprietate intelectuala

Intrebare: Care este regimul TVA la vanzarea dreptului de copyright pentru o carte in tari UE ori non-UE?


Raspuns:

Potrivit art. 129 alin. () din Codul fiscal , cesiunea unor drepturi de proprietate intelectuala sau a altor drepturi de acest tip (brevete, licente), reprezinta o prestare de servicii, iar regimul fiscal este cel al unei prestari de servicii.

Vom detalia in functie de :
a) beneficiari din comunitate;
b) beneficiari din afara comunitatii.

a) Daca beneficiarii sunt din comunitate, persoane impozabile din punctul de vedere al TVA si pot comunica un cod de TVA valabil emis de autoritatile din alte state membre, in acest caz locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, respectiv in celelalte state.

In acest caz, nu se indeplineste una din cele 4 conditii cumulative, respectiv conditia de la art. 126 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , prestarea de servicii nu este in Romania, iar aceasta cesiune este scutita de TVA.

Daca clientul drepturilor de proprietate este o persoana neimpozabila din punctul de vedere  al TVA, cum ar fi o persoana fizica ce nu comunica un cod valabil de TVA, in acest caz locul prestarii de servicii este la sediul societatii din Romania, conform art. 133 alin. (3) din Codul fiscal .

In acest caz, sunt indeplinite cele 4 conditii cumulative de la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , iar factura se emite cu TVA din Romania.

b) Daca beneficiarii sunt din afara comunitatii, consideram ca sunt aplicabile urmatoarele reglementari, acestea se regasesc si in Directiva CEE 112/2006 privind sistemul comun al TVA si vor fi intelese si aplicate ca atare.

Dorim sa reamintim ca potrivit art. 127 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, este considerata si o persoana din afara comunitatii, ce efectueaza activitati economice in mod repetitiv, este un comerciant sau un prestator ce desfasoara activitatile acestea ca si profesie.

Astfel, o companie ce are mai multi sau mai putini salariati din SUA, ce nu a fost niciodata inregistrata in comunitate in scopuri de TVA, este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA pentru un prestator de servicii din comunitate. In mod similar, un cabinet de avocatura din Republica Moldova, ce nu are salariati dar desfasoara o profesie autorizata, este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA pentru un prestator de servicii din Romania.

In acest caz, sunt posibile urmatoarele situatii:
-   cand beneficiarii din afara comunitatii sunt persoane impozabile, locul prestarii de servicii este reglementat de art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , respectiv acesta este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, in afara comunitatii, iar factura se emite in regim de scutire de TVA;
-    cand beneficiarii din afara comunitatii nu sunt persoane impozabile, consideram ca se aplica o exceptie de la regulile generale amintite anterior, respectiv prevederea de la art. 133 alin. (5) lit. e) pct. 3 din Codul fiscal , ce stabileste ca locul prestarii de servicii pentru cesiunea dreptului de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, este la domiciliul persoanelor neimpozabile, respectiv in afara comunitatii, iar factura se va emite in regim de scutire de TVA, deoarece nu se indeplineste conditia de la art. 126 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .

Observam ca daca cesionati aceste drepturi unui cetatean francez, cu domiciliul in comunitatea europeana, veti factura cu TVA. Daca veti cesiona aceleasi servicii unei persoane fizice din China, cu domiciliul in aceasta tara, veti factura in regim de scutire de TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune drepturi de proprietate intelectuala. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016