Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli efectuate in favoarea asociatilor. Opinia specialistului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: cheltuieli, asociati, formularul 100, impozite, deductibile, profitul impozabil

Cheltuielile efectuate in favoarea asociatilor nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in baza art. 21 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, potrivit caruia nu sunt deductibile cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii.


Din punct de vedere fiscal, conform art. 7 alin. (1) pct. 12 din Codul fiscal, se considera dividend si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:

   - suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un participant la persoana juridica peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
   - suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

Art. 67 alin.    (1 indice 1.1) prevede  ca, regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende prevazut la alin. (1) se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

In conformitate cu prevederile art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa vireze si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu exceptiile prevazute in acest titlu.

Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Asimilarea din punct de vedere fiscal veniturilor din dividende nu se considera distribuire de dividende. Aceste sume sunt asimilate dividendelor doar din punct de vedere fiscal, neavand relevanta situatia persoanei juridice din punct de vedere contabil (inregistrarea de profit, repartizarea profitului s.a.).  Persoana juridica nu inregistreaza aceste sume in contul 457 – "Dividende de plata". Impozitul datorat de asociat se inregistreaza cu ajutorul contului 446 -  "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate", astfel:

Inregistrarea impozitului datorat de asociat:

461        =        446                 
             "Debitori diversi"          "Alte impozite, taxe si
                                    varsaminte asimilate"

Achitarea impozitului de catre asociat:

5311        =        461                  
      "Casa in lei"                  "Debitori diversi"

Virarea impozitului la bugetul de stat:

446        =        5121            
       "Alte impozite, taxe si            "Conturi la banci in lei"
        varsaminte asimilate"  

In situatia in care impozitul este suportat de catre societate acesta se inregistreaza prin formula contabila:

635        =        446            
       "Cheltuieli cu alte impozite,       "Alte impozite, taxe si
         taxe si varsaminte asimilate"         varsaminte asimilate"

Cheltuiala astfel inregistrata nu este deductibila la determinarea profitului impozabil.

Impozitul retinut se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit".


Autor: Irina Dumitrescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli efectuate in favoarea asociatilor. Opinia specialistului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016