Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: facilitati fiscale, deducere, rata, credure, bnr, rata creditului

Potrivit OUG 46/2014, prevederile referitoare la deducerea speciala pentru creditele restructurate se aplica pentru drepturile reprezentand venituri din salarii sau pensii aferente lunilor cuprinse in perioada ianuarie 2016 ? decembrie 2017.


Deducerea speciala pentru credite se acorda daca restructurarea creditelor, care semnifica modificarea conditiilor de rambursare a acestora, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile;

b) sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maximum 2 ani. Pentru creditele in valuta si cele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicita restructurarea;

c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit. b);

d) sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata prevazute la lit. b), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva;

e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii;

f) imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare.

Deducerea speciala reglementata de prevederile alin. (1) poate fi acordata pentru o singura restructurare aprobata unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata potrivit alin. (1) lit. b).

Deducerea speciala reglementata de prevederile alin. (1) poate fi aplicata in cazul creditelor acordate de institutiile de credit atat persoane juridice romane, cat si sucursale ale institutiilor de credit persoane juridice straine si de institutiile financiare nebancare persoane juridice romane, inscrise in Registrul general al Bancii Nationale a Romaniei, denumite in continuare imprumutatori, care opteaza pentru restructurarea creditelor, potrivit conditiilor stabilite in normele interne si cu respectarea cerintelor prevazute la alin. (1).

Persoanele fizice prevazute la ( art. 40 alin. 1 lit. a) si alin. 2 din Codul fiscal ), care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii conform alin. (1), au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza. Acelasi regim fiscal se aplica si in cazul mostenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum si garantilor care au preluat prin novatie credite restructurate, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ persoanele fizice pentru acordarea deducerii speciale pentru credite sunt urmatoarele:

a) sa fie titulara a unui contract de credit aflat in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului;

b) creditul primit de persoana fizica sa fi fost supus restructurarii, potrivit prevederilor alin. (1) pana la data de 1 ianuarie 2016;

c) persoana fizica sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor prevazute la alin. (2)-(4), la functia de baza, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.

Deducerea speciala pentru credite nu se mai acorda incepand cu luna in care contribuabilul realizeaza venituri brute din salarii prevazute la art. 55 din Codul fiscal,, cu exceptia veniturilor prevazute la alin. (2) – (4), la functia de baza, mai mari de 2.200 lei/luna, pe parcursul derularii contractului supus restructurarii, pentru perioada respectiva sau pentru perioada in care platile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de imprumutator dupa restructurarea creditului.

Deducerea speciala pentru credite se acorda lunar la locul unde se acorda si deducerea personala pentru contribuabilii care obtin venituri din salarii la functia de baza. in cazul in care contribuabilul se muta in cursul unei luni la un alt angajator, deducerea speciala pentru credite se acorda numai la primul angajator pentru luna respectiva, iar in cazul celui detasat pentru care plata veniturilor din salarii se efectueaza de entitatea la care a fost detasat, deducerea respectiva se acorda la aceasta entitate.

Deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei, in perioada prevazuta la alin. (1) lit. d), si reprezinta rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei/luna.

in cazul creditelor in valuta echivalentul in lei a deducerii acordate se stabileste utilizand cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei pentru ziua in care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Nationala a Romaniei in cursul zilei anterioare.

Obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite revine angajatorului, iar procedura de aplicare se stabileste prin OPANAF.

in vederea acordarii facilitatii fiscale, contribuabilul va prezenta angajatorului urmatoarele documente justificative emise de imprumutator:

a) la solicitarea acordarii deducerii, documentul emis de imprumutator din care sa rezulte: titularul creditului, rata creditului de dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei, prevazuta la alin. (1) lit. d), graficul platilor stabilit in urma restructurarii;

b) lunar, documentul emis de imprumutator, care atesta plata ratelor conform graficului stabilit in urma restructurarii.

Documentele se pastreaza la angajator in vederea acordarii facilitatii fiscale.


Sursa: asistenta-contribuabili.ro




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016