Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul fiscal 2016: Noile taxe pentru PFA si cei cu venituri din activitati independente si drepturi de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: pfa, contributii, codul fiscal 2016, contributia individuala, cass, drepturi de autor, cas, activitati independente

In noul Cod fiscal care urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2016 se schimba semnificativ regulile privind impozitarea veniturilor obtinute de PFA-uri, a celorlalte persoane care obtin venituri din activitati independente si a celor cu castiguri din drepturile de autor. Chiar daca unele dintre aceste masuri se amana pentru 2017, tot de acelasi termen de amanare au parte si unele facilitati fiscale acordate categoriilor amintite mai sus, prin noul Cod.


Am scris deja aici pe larg despre amendamentele aduse Codului fiscal adoptat de Parlament.

O modificare importanta adusa in ce priveste PFA-urile o constituie eliminarea plafonarii contributiei sociale de sanatate. Astfel, se renunta la plafonarea CASS pentru veniturile obtinute din chirii, venituri financiare (dividende, dobanzi), din drepturi de autor sau de catre persoanele fizice autorizate (PFA).

Aceasta facilitate se amana insa pentru inceputul anului 2017, iar conditiile curente care se vor aplica incepand de la 1 ianuarie 2016 nu fac decat sa oblige persoanele fizice autorizate si persoanele care desfasoara activitati independente sa achite catre stat impozite si contributii mai mari.

Lista contributiilor pe care le va plati un PFA!


Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, se aplica pentru PFA obligatia de a plati CAS (contributia individuala la pensii) de  10,5%, chiar daca persoana in cauza este angajata deja ca salariat.

Asa cum atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza intocmita pentru Adevarul.ro, "daca aceste categorii de persoane doresc o pensie intreaga, optional, prin decizie personala, vor achita si contributia angajatorului la pensii (15,8%)", iar "cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.".

Prin urmare, asa cum atrage acesta atentia, se ignora faptul ca stagiul de cotizare de 1/3 era corelat cu un raport de 1:2 (10,5% contributie individuala si 20,8% contributie angajator) ceea ce face ca CAS-ul sa aiba "un mod de impunere discriminatoriu, dezavantajand in mod clar intreprinzatorii (PFA)".


In acelasi timp insa, asa cum mentioneaza Adevarul, deputatul Gheorghe Ialomitianu declara ca PFA-urile vor beneficia la calculul stagiului de cotizare de o cota proportionala cu valoarea contributiei.

Cititi aici continuarea.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul fiscal 2016: Noile taxe pentru PFA si cei cu venituri din activitati independente si drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016