Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 03 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: legea 112/2016, codul fiscal, contributia asigurari sanatate, venituri din investitii

Prin Legea 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in MOF 408 din 30/05/2016 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015. O parte din acestea se refera la contributia de asigurari sociale datorata de anumite persoane.

Codul fiscal ce a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2016 stabilea ca, pentru anul 2016, in caul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si din alte surse baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.

In baza acestor prevedri, spre exemplu, daca o persoana fizica obtinea doar venituri din dobanzi – venituri din investitii in valoare mai mica decat un salariu minim brut pe tara ar fi trebuit sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate aplicand cota de 5,5% la nivelul salariului minim brut pe tara (1.050 lei pana la 01 mai 2016, respectiv 1.250 lei incepand cu 01 mai 2016) indiferent daca aceasta se incadra sau nu in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse.

Prin Legea 112/2016 s-au adus modificari acestor prevederi astfel ca, in cazul acestor venituri din investitii si/sau din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.

Asadar, in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.

Continuarea AICI.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatate":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016