Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Competitivitatea industriala: Necesitatea ca UE si statele membre sa ia masuri ferme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: competitivitatea industriala, intreprinderi, reducerea costurilor, antreprenoriat

Industria producatoare din UE poseda numeroase atuuri concurentiale care ar trebui valorificate pentru a promova cresterea economica, in pofida actualului mediu economic dificil. Aceasta este concluzia celor doua rapoarte privind competitivitatea industriala publicate astazi de Comisia Europeana. Cu toate acestea, pentru a se evita blocarea cresterii, UE si statele membre trebuie sa solutioneze urgent o serie de aspecte problematice: investitiile, accesul la finantare, administratia publica, accesul la pietele straine, inovarea si preturile la energie.


Comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, a afirmat: "Apreciez eforturile depuse de statele membre pentru a-si imbunatati competitivitatea industriala. Cu toate acestea, mai raman multe de facut. Solutionarea unor probleme precum lipsa investitiilor, accesul limitat la finantare, preturile ridicate la energie si ineficienta administratiei publice va asigura societatilor si IMM-urilor noastre o pozitie mai puternica pentru a concura pe piata mondiala."
    

Competitivitatea industriala variaza foarte mult de la un stat membru la altul

In functie de performante si de eventualele progrese constatate, statele membre se impart in patru categorii:

    state membre cu un nivel de competitivitate ridicat si in curs de ameliorare: Olanda, Germania, Danemarca si Irlanda.
    state membre cu un nivel de competitivitate ridicat, dar stagnant sau in declin: Belgia, Marea Britanie, Austria, Franta, Italia, Luxemburg, Suedia si Finlanda.
    state membre cu un nivel de competitivitate modest, dar in curs de ameliorare: Estonia, Lituania, Spania, Letonia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Grecia.
    state membre cu un nivel de competitivitate modest si stagnant sau in declin: Slovenia, Bulgaria, Croatia, Malta si Cipru.

    
    

UE dispune de atuuri concurentiale...

in ansamblu, atuurile concurentiale ale UE din sectorul industriei producatoare raman neschimbate: lucratorii foarte calificati, originea preponderent locala a continutului marfurilor exportate si avantajele comparative legate de complexitatea si de inalta calitate a produselor. De asemenea, incepand din anul 2008, care a marcat inceputul perioadei de criza, Statele membre ale UE au implementat o serie de politici vizand cresterea competitivitatii.
    
    

... insa unele domenii strategice necesita o atentie continua

Din analiza datelor prezentate in ambele rapoarte reiese faptul ca este necesar sa se aiba in vedere masuri de politica in sectoarele prezentate mai jos.

Sunt necesare investitii suplimentare in toate sectoarele pentru a se asigura faptul ca industria europeana isi poate mentine nivelul de competitivitate.

Intreprinderile mici si cele noi intampina mai multe dificultati decat alte societati atunci cand doresc sa obtina credite bancare, chiar daca performanta lor financiara este aceeasi.

Competitivitatea este sustinuta de o inovare mai eficienta si de comercializarea rezultatelor cercetarii, precum si de accesul la forta de munca cu inalta calificare.
    
    

Competitivitatea necesita reducerea costurilor si a incertitudinilor pentru intreprinderi in relatiile lor cu administratia publica. Sporirea eficientei administratiei publice determina cresterea numarului de intreprinderi cu dezvoltare rapida, in special prin cresterea cifrei de afaceri. Normele fiscale costisitoare si care necesita mult timp, coruptia si ineficacitatea sistemelor juridice sunt cele mai importante piedici in calea dezvoltarii intreprinderilor. De asemenea, majoritatea statelor membre trebuie sa ia mai mult in considerare efectele normelor si ale legislatiei in materie de competitivitate din alte domenii.

IMM-urile au nevoie de sprijin in vederea internationalizarii. in prezent, intreprinderile mici si cele noi au mai putine sanse de a patrunde pe pietele straine si de a beneficia de avantajele aferente. Pentru a ajuta micile intreprinderi sa isi extinda exporturile, este important sa existe politici care sa vizeze mediul de afaceri in ceea ce priveste accesul la capital, competentele, sprijinul pentru inovare si masurile de crestere a productivitatii.

Competitivitatea este afectata negativ de preturile la gaz si energie electrica, mai ridicate in UE decat in alte economii. imbunatatirile in materie de eficienta energetica nu au compensat in totalitate impactul negativ al cresterii preturilor. Prin urmare, pentru a asigura disponibilitatea energiei la un pret competitiv, sunt necesare piete eficiente ale energiei electrice si diversificarea surselor de energie.
    
    

Etapele urmatoare

Rezultatele raportului vor fi utilizate pentru elaborarea unor politici bazate pe date concrete la nivelul UE si la nivel national. Ele vor fi discutate in cadrul Consiliului Competitivitate din 25-26 septembrie 2014 si , de asemenea, vor fi luate in considerare in recomandarile Comisiei cu privire la politicile de reforma bugetara si structurala adresate statelor membre in cursul procesului semestrului european.
    
    

Context

Rapoartele Comisiei privind competitivitatea industriala sunt publicate in fiecare an, cu scopul de a oferi indicatori bazati pe date concrete pentru a sprijini procesul de elaborare a politicilor la nivelul UE si al statelor membre. Raportul din 2014 privind competitivitatea europeana, intitulat "Sprijinirea cresterii intreprinderilor" ("Helping Firms Grow"), ofera o evaluare cantitativa a performantei competitive a industriilor din UE si ofera raspunsuri empirice la intrebari importante in cadrul dezbaterii privind politica industriala. Raportul din 2014 privind competitivitatea statelor membre, intitulat "Reindustrializarea Europei" ("Reindustrialising Europe"), ofera o evaluare bazata pe indicatori a implementarii politicii industriale la nivelul UE si la nivel national, cu o defalcare pe tari.

Sursa: Comsia Europeana



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Competitivitatea industriala: Necesitatea ca UE si statele membre sa ia masuri ferme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016