Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicat ANAF: Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente in anul 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 20 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: anaf, comunicat, legea 227/2015, 1 ianuarie 2016, asigurari sociale

ANAF informeaza contribuabilii ca incepand cu 1 ianuarie 2016 se aplica prevederile Legii nr.227/ 2015, modificata prin O.U.G. nr.50/2015 in ceea ce priveste stabilirea, plata si declararea contributiei de asigurari sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente.


Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii , daca se incadreaza in urmatoarele situatii:

a). venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;

b). venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) de catre contribuabilii care incep in cursul anului o activitate impusa in sistem real, sau de catre cei care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut,

c). valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art.69, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente.

in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

Pentru persoanele cu venituri din activitati independente , impuse in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest
castig.

Persoanele fizice cu venituri din activitati independente, impuse la norma de venit sau in sistem real , obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent , pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plati anticipate cu titlul de C.A.S., declaratia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii. Cei care incep o activitate in cursul anului fiscal, depun declaratia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim ( 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale) nu au obligatia depunerii declaratiei cu venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru anul fiscal urmator si nu datoreaza pentru anul urmator plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale.

Contributiile de asigurari sociale platite in anul fiscal in care persoanele impuse in sistem real au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu se restituie , acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.

Cota de contributie de asigurari sociale pentru contribuabilii impusi in sistem real sau la norma de venit este cota pentru contributia individuala, care de exemplu, pentru conditii normale de munca este de 10,5%. Totusi, contribuabilii mentionati mai sus pot opta pentru cota integrala de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca in cota de 26,3%.

Optiunea pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale se exercita prin declaratia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii cu termen de depunere 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreste utilizarea cotei integrale de contributie de asigurari sociale, pentru cei ce au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, pentru cei care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea prevazuta mai sus este obligatorie pentru contribuabili pentru intreg anul fiscal, inclusiv la regularizarea platilor anticipate, si se considera reinnoita pentru fiecare an fiscal daca contribuabilul nu solicita revenirea la cota individuala prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreste revenirea la cota individuala de contributie de asigurari sociale.

Definitivarea contributiei de asigurari sociale in cazul veniturilor determinate in sistem real se efectueaza in baza declaratiei privind venitul realizat care se depune pana la 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului."

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicat ANAF: Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente in anul 2016":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016