Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicat ANAF: Exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 18 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: plata cass, exceptare cass, contributie asigurari sociale de sanatate, anaf

ANAF a transmis recent un comunicat prin care aduce informatii de utlima ora cu privire la exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta tara. Vom vedea astfel ce conditii trebuie indeplinite de catre aceste persoane pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate.


Persoanele fizice romane, cu domiciliul in Romania, care obtin venituri din strainatate sau din Romania si pentru care, potrivit legislatiei in vigoare datoreaza pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate, dar care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Ca urmar,  pentru a nu achita si in Romania contributie de asigurari sociale de sanatate este necesar sa faca dovada valabilitatii asigurarii in statul respectiv in care realizeaza venituri, astfel:

- in cazul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea in statele membre ale Uniunii Europene, se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

- in cazul in care activitatea se desfasoara intr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, iar intre Romania si statul in care persoana isi desfasoara activitatea exista un acord sau conventie in domeniul securitatii sociale, se vor aplica prevederile acordului sau conventiei.



Sursa: AJFP Teleorman
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicat ANAF: Exceptarea de la plata CASS a persoanelor asigurate in alta tara":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016