Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comunicat Finante: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, deductibilitatea cheltuielilor, diferentele de curs valutar, dobanzile, pierderile

In ce priveste stabilirea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar la calculul profitului impozabil, Finantele au facut urmatoarele precizari:



Incepand cu 01.01.2005, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu 3.

In cazul in care gradul de indatorare a capitalului este peste 3, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt nedeductibile.

Nu intra sub incidenta prevederilor art. 23 (adica sunt deductibile integral, indiferent de marimea gradului de indatorare) dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile:

1. obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme;
2. garantate de stat, potrivit Legii datoriei publice nr. 313/2004, cu modificarile ulterioare;
3. obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii;
4. obtinute in baza obligatiunilor emise potrivit legii, de catre societatile comerciale cu respectarea cerintelor specifice de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania, potrivit Legii 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile ulterioare, precum si cele admise la tranzactionare pe piete straine de valori mobiliare reglementate de autoritatea in domeniu a statelor
respective.

Pas I. Ajustari conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal:

In cazul in care societatea are impumuturi angajate de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la art. 23, alin. (4) din Codul fiscal, enumerate pe pagina anterioara, se aplica limita prevazuta la art. 23, alin. (5), indiferent de data la care au fost contractate.

Aceasta limitare se aplica separat pentru fiecare imprumut in parte, inainte de aplicarea prevederilor art. 23, alin.(1) si (2) din Codul fiscal.

Astfel, dobanda deductibila este limitata la:

a) nivelul ratei dobanzii de referinta a B.N.R., publicata in M.O., corespunzatoare ultimei luni din trimestrul pentru care se calculeaza impozitul pe profit, pentru imprumuturile in lei, si
b) pentru imprumuturile in valuta, nivelul ratei dobanzii anuale de:

- 6% pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2010, - HG 296/2010 si
pct. 70^1 din HG 44/2004;
- 8% pentru determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2009, - HG 616/2009;
- 7% pentru determinarea profitului impozabil aferent anilor fiscali 2007, 2008 - HG 213/2007;
- 6% pentru determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2006 - HG 580/2006;
- 7% pentru determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2005-HG 84/2005;
- 9% pentru determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004 - Lege 571/2003
privind Codul fiscal, aplicabil in 2004.

Valoarea cheltuielilor cu dobanzile care excede nivelul de deductibilitate permis conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal este considerata nedeductibila, fara a mai fi luata in calcul in perioadele urmatoare.

In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile
din diferentele de curs valutar, aceasta diferenta (pierderea neta din diferentele de curs valutar) va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda, deductibilitatea acestei diferente fiind supusa limitei prevazute la art. 23, alin. (1) din Codul fiscal.

Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit acestor prevederi, sunt numai cele aferente capitalulului imprumutat luat in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului, adica aferente imprumuturilor cu termen de rambursare mai mare de 1 an.


Pas II. Calculul gradului de indatorare

In scopul stabilirii deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferente de curs valutar, pentru toate creditele si imprumuturile contractate cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale, existente in evidenta contabila la inceputul anului si la sfarsitul perioadei pentru care se determina profitul impozabil, se calculeaza Gradul de Indatorare a Capitalului, dupa aplicarea limitei de deductibilitate prevazute la art. 23, alin (5) din Codul fiscal,
dupa caz.


Materialul integral poate fi consultat aici.

Sursa: DGFP Brasov


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comunicat Finante: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016