Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii obligatorii pentru ca persoana juridica sa pleasca impozit pe veniturile microintreprinderii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: plata impozit venit, microintreprinderii, codul fiscal

Pentru o societate cu angajati incepand de la 1.12.2012 si cifra de afaceri sub 100.000 euro, vom preciza ce conditii sunt obligatorii pentru a se trece de la 1 ianuarie 2013 la plata de impozit pentru microintreprinderi.

Solutia consultantului:

Conditiile generale pentru ca o persoana juridica sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderii sunt stabilite la art. 112 indice 1 din Codul fiscal. Astfel, trebuie indeplinte cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112 indice 2 alin. (6);
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Intelegand din intrebarea dvs. faptul ca societatea fiind platitoare de impozit pe profit indeplineste pe langa conditia privind venitul maxim de 100.000 euro si pe cea de a avea cel putin un salariat in cursul anului 2012, este desigur posibil sa opteze potrivit art. 112 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu 1 ianuarie 2013.
Pentru aceasta este necesar ca mai intai sa fie indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 112 indice 1 lit. a) si d) din Codul fiscal , mentionate mai sus.

Cea de a doua conditie este prevazuta de teza a doua a alin. (2) a art. 112 indice 2 din Codul fiscal care statueaza ca si conditie pentru societate sa nu mai fi fost anterior platitoare de un astfel de impozit. Aceasta dispozitie vizeaza exclusiv regimul de impozitare prevazut de Titlul IV indice 1 si nu ce cel prevazut anterior la Titlul IV ce a fost anterior abrogat. De altfel, administratia s-a pronuntat in mai multe randuri in mod explicit asupra acestei interpretari si anume ca detinerea calitatii de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii in perioada de aplicare a acestuia pana in anul 2009 nu impiedica optiunea de utilizare a acestui regim incepand cu 2011.

Odata ce conditiile mentionate mai sus sunt indeplinite urmeaza ca in temeiul alin. (1) al art. 112 indice 8 sa se exercite optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor care se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice 010 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii obligatorii pentru ca persoana juridica sa pleasca impozit pe veniturile microintreprinderii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016