Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Confruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: reducerea cas, noul cod al insolventei, fmi, faliment personal, contributii de asigurari sociale

Saptamana trecuta, reprezentantul la Bucuresti al Fondului Monetar International, uruguaianul Guillermo Tolosa, a declarat joi ca economia Romaniei va reveni in 2014 la un nivel similar perioadei premergatoare crizei economice, dar ca ritmul de recuperare este mai lent decat in alte state.


In paralel, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Finante Publice, a facut referire la o crestere economica mai mare decat in 2013. Sa privim insa la un bilant al obiectivelor atinse din ultimul acord cu FMI si al aspectelor care mai au nevoie de completari, asa cum au fost redate de Cursdeguvernare.ro:

Rezumat al masurile promise de guvern in Scrisoarea de intentie semnata cu FMI. si stadiul de implementare:

    Nu se reduce CAS fara largirea bazei de impozitare. In discutie. Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.

    Cresterea salariilor bugetari, in functie de evolutia incasarilor. in suspensie. Cheltuielile cu salariile din sectorul public urmau sa creasca cu 1 miliard lei incepand din 2014. Singurele majorari acordate au fost conjuncturale.

    Analiza a pensiilor private. in analiza. Guvernul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital, precizand ca urmareste reducerea poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.

    Restructurare agresiva la CFR, urmata de privatizare. in asteptare. Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie. Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, arata scrisoarea de intentie convenita de guvern cu FMI. Guvernul estima ca privatizarea companiei va fi incheiata pana cel tarziu mai 2015.

    Inchirierea sau inchiderea a 1.600 km linii cale ferata. In stadiu de strategie. Guvernul a convenit cu FMI ca pana la finele anului 2013 sa decida inchirierea sau inchiderea a peste 700 kilometri linii de cale ferata si sa aplice aceleasi proceduri pe parcursul anului 2014 pentru alti 900 kilometri linii CFR, pentru a obtine economii calculate la 70 de milioane lei anual.

    Noul Cod al insolventei. Bifat. Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure "iesirea rapida" a firmelor neviabile. Votat de Parlament in aprilie.

    Taxele locale pentru persoane fizice, urcate cat vor primarii. Realizat. Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.

    Fara faliment personal. Realizat. Guvernul s-a angajat din nou fata de FMI si CE ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi "subminata" disciplina de plata a ratelor la credite.

    Ajustarea sectorului public. Deocamdata, nicio veste. Guvernul a promis Fondului Monetar International (FMI) ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public, prin neinlocuirea angajatilor care ies din sistem in urma concedierii, demisiei sau pensionarii si prin identificarea suprapunerilor de atributii ale angajatilor.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Confruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016