Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Consultanta oferita de ANAF cu privire la casele de marcat cu jurnal electronic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 09 Aug. 2018
Tags: case de marcat cu jurnal electronic, sesiune anaf, indrumare anaf

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat miercuri, 8 august a.c., o noua sesiune de asistenta pentru agentii economici, care la 1 august au avut termenul final pentru inlocuirea caselor de marcat cu unele cu jurnal electronic, caz in care companiile au ramas totusi cu o multime de semne de intrebare.

Tema sesiunii de asistenta de ieri a fost "Case de marcat: facilitati, obligatii, termene", air specialistii ANAF au incercat sa raspunda la intrebarile care au vizat exclusiv tematica acestei sesiuni.

Cei care au luat parte la aceasta sesiune de consultanta online au fost rugati ca inainte de a posta intrebarea sa se asigure ca au parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evite repetarea acelorasi intrebari.

Mai jos redam o parte dintre intrebari si raspunsurile oferite de reprezentantii Agentiei:
 
Intrebare: “In cazul statiilor de carburanti, trebuie o avizare a casei de marcat impreuna cu solutia software? Pana acum nu trebuia. Am inteles ca este in curs o avizare speciala (a caselor/imprimantelor fiscale pentru aceasta activitate), neputandu-se folosi orice casa de marcat existenta pe piata (bineinteles, conform noilor reglementari, cu jurnal electronic)”.

Raspunsul ANAF: “Exista aparate de marcat electronice fiscale dedicate pentru aceasta activitate economica, iar programele de aplicatie trebuie inregistrate la ICI. 
in acest sens, HG 479/2003 prevede ca, programele de aplicatie externe interfatate cu aparatele de marcat electronice fiscale prevazute la art. 17 lit. a, b, e si f trebuie sa fie inregistrate in Biblioteca nationala de programe prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 1.621/2003 pentru organizarea si functionarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti, cu modificarile si completarile ulterioare, specificand datele de identificare a aplicatiei, precum si modelele de echipamente fiscale omologate cu care se interfateaza. Aparatele de marcat electronice fiscale destinate statiilor de comercializare a carburantilor care, in aceeasi locatie, pe langa carburanti mai comercializeaza si alte produse pot fi dotate cu doua echipamente fiscale distincte, unul pentru carburanti si unul pentru celelalte produse. Programul de aplicatie trebuie sa controleze si sa asigure gestionarea distincta a vanzarilor de carburanti de vanzarea celorlalte produse”.

Intrebare: ”Ati spus ca exista aparate de marcat electronice fiscale dedicate pentru comert cu carburanti....puteti sa ne dati cateva modele care sunt autorizate pentru aceasta activitate?”

Raspunsul ANAF: “Aveti pe site-ul nostru publicata Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizati in sedinta Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018. In acest sens, va sugeram sa luati legatura cu distribuitorii de aparate de marcat electronice fiscale”.

Intrebare: “Exista vreo posibilitate de a verifica daca bonurile fiscale emise de comercianti au fost eliberate prin case de marcat fiscalizate cu jurnal electronic? Respectiv, exista un registru public pentru a verifica numarul avizului de distributie a caselor de marcat fiscale, respectiv numarul de ordine din Registrul de evidenta a caselor de marcat fiscale instalate in judet sau in municipiul Bucuresti?”

Raspunsul ANAF:”Pe site-ul nostru puteti accesa:
a) Evidenta aparatelor de marcat electronice fiscale, pe baza:
- Seriei aparatului de marcat electronic fiscal;
- Numarului autorizatiei de distributie;
- Data autorizatiei de distributie;
b) Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizati in sedinta Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018”.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Consultanta oferita de ANAF cu privire la casele de marcat cu jurnal electronic":
Rating:

Nota: 3.05 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016