Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de consignatie. Care sunt conditiile referitoare la durata contractului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: contract consignatie, codul civil, contractul de comision

In cazul urmator, discutam despre perioada maxima care poate fi mentionata intr-un contract de consignatie incheiat intre firme, inclusiv in situatia in care acordul se face intre firme din tari diferite.


Contractul de consignatie este un contract cu traditie, fiind reglementat pentru prima  data prin Legea nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie. Legea nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie a fost abrogata de Codul civil, care dedica contactului de consignatie un numar de 10 articole, respectiv de la art. 2.054 la art. 2.063.

Potrivit prevederilor art. 2.054 Noul Cod Civil, contractul de consignatie este o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop.

Se observa asadar ca legiuitorul califica contractul de consignatie ca varietate a contractului de comision, cu specificarea ca obiectul consignatiei consta exclusiv in vanzarea bunurilor incredintate in acest scop de catre consignant.

De altfel, in ceea ce priveste regimul juridic al contractul de consignatie, art. 2.054 alin. (2) noul cod civil prevede ca acesta este guvernat de regulile exprese din sectiunea consacrata consignatiei, de legea speciala, precum si de dispozitiile privitoare la contractul de comision si de mandat, in masura in care acestea din urma nu contravin regulilor exprese.

Cauzele de incetare a contractului de consignatie sunt reglementate de art. 2.063 noul Cod Civil si sunt asemanatoare cu cele ale mandatului. Potrivit textului de lege mentionat, contractul de consignatie inceteaza prin revocarea sa de catre consignant, renuntarea consignatarului, din cauzele indicate în contract, moartea, dizolvarea, falimentul, interdictia sau radierea consignantului ori a consignatarului.

Asadar legiuitorul nu a stipulat o perioada de timp, dupa care sa expire contractul de consignatie, astfel partile de comun acord pot stabili orice perioada a contractului, sau perioadele se pot prelungi prin acte aditionale la contractul de consignatie.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de consignatie. Care sunt conditiile referitoare la durata contractului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016