Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contul bancar poate deveni mostenire daca se incheie un act cu banca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: dispozitie testamentara, mosternire, titluri de valoare, cont bancar mostenire

Un proiect de ordin intocmit de Ministerul Justitiei mentioneaza ca persoanele care au un depozit de bani sau bijuterii la banci pot lasa aceste valori ca mostenire in cazul in care incheie o conventie cu institutia de credit, documentul avand astfel rolul unei dispozitii testamentare.

In concret, asa cum este precizat in proiectul de ordin elaborat de Ministerul de Justitie, persoanele care au astfel de depozite la banci pot semna o dispozitie testamentara, iar in cazul in care testatorul nu poate completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara, acesta va fi indrumat de catre functionarii institutiei de credit sa incheie un testament autentic. Documentul mai precizeaza: " Sub sanctiunea nulitatii absolute testatorul va completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara".

Potrivit documentului legislativ, dispozitia testamentara se completeaza, se semneaza si se dateaza de catre testator numai in prezenta a doi functionari ai institutiei de credit, special imputerniciti in acest scop, care semneaza pe conventie alaturi de testator. Pasul urmator va fi indeplinit de banca si consta in transmiterea  catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici a datelor necesare inscrierii dispozitiei testamentare in Registrului national notarial.

Proiectul de ordin face referiri si la datele necesare identificarii persoanelor care vor beneficia de valorile depuse la banca: "Atunci cand este posibil, beneficiarul/beneficiarii dispozitiei testamentare vor fi identificati prin urmatoarele elemente: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, clauza va cuprinde si codul numeric personal sau, in cazul persoanelor juridice, atributele de identificare ale acestora, daca acestea sunt cunoscute de testator".

In cazul in care, pana la data decesului testatorului, a fost lichidat contul curent, depozitul sau alt instrument bancar in care au fost depuse de catre acesta sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare, dispozitia testamentara referitoare se considera ca fiind revocata.  De asemenea, banca este obligata, atunci cand i se solicita aceasta din partea instantei de judecata sau a notarului public, sa furnizeze toate informatiile despre sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Contul bancar poate deveni mostenire daca se incheie un act cu banca":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016