Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectarea unei reevaluari eronate. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: corectarea unei reevaluari, reevaluare, eronata, costul istoric, erori, inregistrari contabile, constructii

In situatia in care ne confruntam cu o reevaluare eronata, urmam mai multe etape astfel incat sa aplicam solutia corecta. In studiul de caz urmator, facem referire la o societate care se confrunta cu urmatoarea situatie:


- prima reevaluare a imobilizarilor la data de 21.09.2012, contabila calculeaza valoarea neta ca si diferenta intre costul istoric al imobilizari si amortizarea contabila la 30.06.2012, iar nota contabila o face cu data de 30.12.2012 doar intre contul de imobilizari si 105 (fara anularea amortizarii inregistrate).

-a doua reevaluare are loc la 21.11.2013 , iar noua contabila anuleaza toata amortizarea contabila si face nota contabila pentru reevaluarii la 30.11.2013; iar in decembrie face si nota 105=1065
Dupa verificarea amortizarii, se constata ca sunt gresite si amortizarile contabile initiale.

Vom stabili astfel care sunt inregistrarile contabile pentru a corecta inregistrarile trecute din 2014. Se mentioneaza ca firma e in reorganizare judiciara.

In opinia noastra  ambele reevaluari sunt inregistrate eronat in contabilitate, fie din cauza neinregistrarii la data finelui exercitiului fie din cauza neeliminarii amortizarii din valoarea constructiei, avand in vedere capitolul 8.2.5 din OMFP 3055/2009 privind tratamentul reevaluarii imobilizarilor.
 
Contabil consideram ca puteti aplica prevederile de la pct. 63 din OMFP  3055/2009 privind corectarea erorilor contabile. Avand in vedere ca ambele erori sunt aferente unor exercitii inchise, considerand ca valorile sunt semnificative, corectarea se face in exercitiul curent pe seama contului 1174 " Rezultatul reportat - corectarea erorilor contabile"
 
Posibilele articole contabile in functie de valorile din evidenta societatii sunt:

1174 " Rezultatul reportat - corectarea erorilor contabile" = 212 " Constructii" pentru valoarea amortizarii neeliminate din constructie;

281 " Amortizare constructii" = 1174 " Rezultatul reportat - corectarea erorilor contabile" ; pentru eliminarea amortizarii;
1174 " Rezultatul reportat - corectarea erorilor contabile" = 105" Rezerve din reevaluare" cu valoarea cresterii reevaluarii;
 
Desigur aceste inregistrari exemplifica functionarea contului rezultat reportat urmand ca dvs sa aplicati in caz concret aceasta functionare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectarea unei reevaluari eronate. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016