Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota redusa 9%. Data faptului generator si a exigibilitatii TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: cota redusa, data faptului generator, exigibilitatea tva, marfuri, clienti, facturi, omfp 1802

In cazul de mai jos, facem referire la societatea A care desfasoara activitatea de comert cu ridicata al produselor alimentare care, incepand cu 1 iunie 2015, vor avea TVA 9%.


Pentru o parte din clienti, societatea A livreaza marfa pe baza de aviz, iar factura se emite ulterior, in unele cazuri, in luna urmatoare avizului, insa colecteaza TVA la data livrarii (data avizului). Avand in vedere faptul ca, incepand cu 1 iunie, produsele alimentare vor avea TVA 9%, ce cota va aplica societatea A la facturile emise incepand 1 iunie, aferente livrarilor anterioare datei de 1 iunie?
De asemenea, ce cota de TVA se va aplica la facturile de reduceri comerciale si de retur marfa, aferente vanzarilor din perioadele anterioare datei de 1 iunie?


          Cota TVA aplicabila este cea in vigoare la data faptului generator, aspect reglementat in mod expres prin art. 140 "Cotele" alin.   (3) "Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.". Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor, chiar daca livrarea se efectueaza pe baza avizelor de insotire a marfurilor. In acest caz, la sfarşitul lunii in care avizele au fost emise, se efectueaza  inregistrarea contabila:

                 418                                             =                 707
        "Clienti - facturi de intocmit"             "Venituri din vanzarea marfurilor "
 
Astfel, se respecta prevederile pct. 53 alin.  (2) din sectiunea  2.4 "Principii generale de raportare financiara" din O.M.F.P. nr. 1802/2014 care se refera, strict, la creanta detinuta asupra clientului  "Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), ..... In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).".
 
Din intrebarea formulata, rezulta ca aveti in vedere acest  aspect de natura fiscala  reglementat in mod expres prin art.  134^1 ..Faptul generator pentru livrari de bunuri şi prestari de servicii" alin.   (1) "Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol".

Pentru facturile emise in luna iunie 2015,  aferente bunurilor expediate in luna mai 2015, se inscrie cota TVA de 24% şi data livrarii din mai 2015, de exemplu 28.05.2015, data avizului de insotire prin care se face dovada livrarii bunurilor.  Astfel, se respecta prevederile  art. 140 "Cotele" alin.   (3) precizate anterior. Referitor la inscrierea mentiunii cu privire la data livrarii, am in vedere obligatia de la art. 155 alin. (19) lit. c) "(19) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
    a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
    b) data emiterii facturii;
    c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;.....".

 Aceiasi cota de 24% se aplica si in cazul reducerilor comerciale acordate ulterior livrarilor efectuate sau a retururilor deoarece data faptului generator este anterioara datei de 1 iunie 2015.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota redusa 9%. Data faptului generator si a exigibilitatii TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016