Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creditele reduse in franci nu trebuie sa discrimineze debitorii in alte monede

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: credite, franci, banca, discount, clientii, ordonantei 46/2014, negocierea

Saptamana aceasta, in cadrul unei intalniri intre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvetieni si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor au fost propuse mai multe solutii pentru clientii cu credite in franci.


Astfel, pot fi propuse clientilor cu credite in franci elvetieni solutii individualizate precum mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar si reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, insa doar in baza unor negocieri individuale si fara a discrimina debitorii in alte monede, informeaza Agerpres.

In aceasta privinta, comunicatul BNR transmis in aceeasi zi, mentioneaza, potrivit aceleiasi surse:

"Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii aplicat si pe plan international. Aceste solutii care pot fi propuse clientilor includ dar nu se limiteaza la solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar si reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF".

Totodata, anunta sursa, bancile si clientii pot apela si la prevederile Ordonantei 46/2014 privind rescadentarea creditelor, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia, respectiv simplificarea procedurilor administrative si intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).

Comunicatul mentioneaza faptul ca "solutiile sunt complementare" si ca "fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual", acestea fiind valabile si pentru creditele acordate in alte monede.

In acelasi timp, informeaza Agerpres, au fost stabilite unele principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti. "Negocierea oricarei solutii va avea in vedere sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite, sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii, sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar - bancar, adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti, sa nu creeze hazard moral - adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari)", mentioneaza comunicatul.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Creditele reduse in franci nu trebuie sa discrimineze debitorii in alte monede":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016