Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum declaram o achizitie de la furnizor care nu comunica un cod valid de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitie furnizor, declaratia 390, cod valid tva

Analizam mai jos cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA si inregistrata in ROI, care achizitioneaza bunuri de la o societate straina (UE) al carei cod fiscal nu apare in aplicatia VIES. Factura a fost intocmita fara TVA si se presupune astfel ca firma nu e platitoare de TVA.


Vom stabili daca se va intocmi Declaratia 390 chiar daca firma straina e neplatitoare de TVA. De asemenea, vom vedea cum se va inregistra in Decontul de TVA.

Solutia consultantului:

In masura in care furnizorul respectiv aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici (corespondentul din legislatia proprie a art. 152 de la noi) atunci veti declara achizitia respectiva ca fiind neimpozabila, in Romania (art. 126 alin. 3 lit. a din CF), urmand a nu depune Declaratia 390 si a o declara in Decontul de TVA la rd 26,26.1.

Cu alte cuvinte, daca furnizorul aplica un regim de scutire pentru intreprinderile mici dvs. ati realizat o achizitie intracomunitara care nu este taxabila in Romania, deci nu faceti taxare inversa si in decont o declarati la randul 26 (nu 26.1 intrucat acolo este vorba de servicii).

Nu veti proceda la taxarea inversa in acest caz.
 
Daca furnizorul insa avea cod invalid de TVA din alte motive si a declarat o livrare intracomunitara in sistemul VIES, atunci va  trebui sa declarati achizitia respectiva in declaratia 390 doar cu codul de tara. In acest caz veti face taxarea inversa, veti proceda practic ca la o achizitie intarcomunitara clasica.
 
In concluzie ar trebui sa verificati motivul pentru care furnizorul nu are cod valid de TVA. Verificati si facturile, poate este inscrisa pe acestea vreo mentiune in acest sens.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum declaram o achizitie de la furnizor care nu comunica un cod valid de TVA?":
Rating:

Nota: 4.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016