Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum poate beneficia un contribuabil de reducerea penalitatilor de nedeclarare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 30 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: obligatiile fiscale, reducerea penalitatilor, penalitati de nedeclarare

Redam mai jos procedura prevazut de Codul de procedura fiscala in ce priveste posibilitatea unui contribuabil de a-si reduce penalitatile de nedeclarare.

Codul de procedura fiscala prevede ca pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Penalitatea de nedeclarare stabilita de organul fiscal prin decizie de impunere referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, conform procedurii aprobate prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 3834/2015 se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75% daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata sau compensare, termenul de plata fiind in functie de data comunicarii deciziei:

- pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv, daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 1 - 15 din luna;

- pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv, daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 16 - 31 din luna.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie sunt esalonate la plata, in conditiile legii. in acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.

Ca urmare, in situatia in care obligatiile fiscale principale stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere s-au stins prin plata sau compensare pana la termenul stabilit in functie de data comunicarii deciziei, sau au fost esalonate la plata, contribuabilul poate beneficia de reducerea cu 75% a penalitatilor de nedeclarare, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent.

Baza legala

Legea nr 207 / 2015 articolul 181 alin 1 si 2 si art.156 ali.1
Ordinul presedintelui ANAF nr 3834 / 2015 articolul 1

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum poate beneficia un contribuabil de reducerea penalitatilor de nedeclarare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016